Втори лифт на Банско ще има. Това ще стане при заявен инвестиционен интерес, стана ясно от брифинга на Нено Димов в Министерски съвет.

Правителството е на мнение, че спорът за втория лифт е крайно време да бъде решен. Според Нено Димов с втория лифт ще се развие и спорта в региона. Освен това въпросът имал и сериозни икономически измерения.

Министърът заяви, че лифтът ще се изгради при спазване на екоизискванията - "Всеки инвеститорски интерес ще премине през цялото екологично законодателство", увери министърът и обясни, че това ознавача и ОВОС.

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Премиерът убеден, че решението не би могло да бъде уязвимо

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е доволен, че красивата българска природа ще е достъпна до все повече туристи.
Нека да се поздравим с този успех
, коментира той.

Според Валери Симеонов пък днешното решение може да преобърне старата българска поговорка "вода гази - жаден ходи". Той има амбицията да развие туризма не само в Пирин, но и в Родопите, Стара планина и на Витоша. Ще се възстанови държавния лифт на Витоша.

И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите, отчете вицепремиерът. Той посочи, че и кабинетът мисли за опазване на околната среда.

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Два протеста в страната на една тема - да има ли втори лифт на Банско

Според Валери Симеонов пък днешното решение може да преобърне старата българска поговорка" вода гази - жаден ходи". Той има амбицията да развие туризма не само в Пирин, но и в Родопите, Стара планина и на Витоша. Ще се възстанови държавния лифт на Витоша.

Спортният министър Красен Кралев на свой ред посочи, че с днешните решения категорично се защитават интересите на страната ни. Решенията от днес са важни за спорта и туризма ни, според мнението му.

Задружна дружина планина повдига, констатира и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, според когото не само спортът, но и икономическите проблеми в региона се разрешават с днешното решение.

Бивш екоминистър обори еколозите за втория лифт на Банско
Обновена

Бивш екоминистър обори еколозите за втория лифт на Банско

Концесията противоречала на първоначалния договор, а и в него са открити противоречия, призна Нона Караджова

У нас, за разлика от чужбина, планинските региони са най-западнали и с най-висока безработица. Явно днес премиерът Бойко Борисов и вицето му Валери Симеонов "са си стиснали ръцете". Поне така прозвуча от благодарностите, дошли от Симеонов към Борисов за днешното решение. Искам да благодаря на премиера Борисов, подчерта вицепремиерът, според когото в случая Борисов е демонстрирал изключително държавническо поведение.

За мен отпадат всякакви съмнения, притеснения, свързани с тази тема, подчерта лидерът на НФСБ.

Решението за изграждане на втори лифт се взима от правителството с изменения и допълнения в Плана за управление на Национален парк "Пирин" в частта "Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите".

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Отлагането на гласуването е, за да не се слага "каруцата пред коня"

Проектът за промяна на Плана за управление е внесен от община Банско и е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет при МОСВ. Той е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в т. нар. "буферна зона" на обекта на световното наследство - Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят одобрените промени, заявиха официално от пресцентъра на МС. Промените ще позволят на община Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от НП "Пирин".

Кабинетът е възложил на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

Припомняме, решението си министър Нено Димов взе след като на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов му постави срок от един час да поеме пълната отговорност за бъдещето на Пирин. Решението се взима по време на два алтернативни протеста - докато под прозорците на Министерски съвет протестираха еколози и природозащитници против промяната в концесионния договор, а път Е79 край Симитли беше блокиран от протестиращи граждани с искане за разрешение за изграждане на втори лифт.

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Втори лифт не може без промяна в плана за управление на Пирин

На 22 декември изтече срокът за обществено обсъждане на плана за управление на Пирин, като по време на предишното обсъждане в Министерски съвет премиерът Борисов поиска да се мине напълно по законовия ред и тогава да се вземе окончателно решение. Това се случва точно на настоящото заседание - първо след 22 декември.

Малко преди това ултимативното поставяне на въпроса за промяна на концесионния договор разклати коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти, като предизвика реплики от страна както вицепремиера Валери Симеонов, така и на премиера Бойко Борисов.