Два протеста в страната по един и същи въпрос - да има ли нови съоръжения в ски зоната на Национален парк "Пирин".

Към момента тече последното заседание за годината на Министерския съвет. Очаква се на това заседание да бъде решено дали да има изменения в плана за управление на Национален план "Пирин".

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Първият протест - природозащитници протестират пред сградата на Министерски съвет. Те са категорично против изграждането на втори лифт в Банско, както и разширяването на ски зоната там.

Тома Белев, един от протестиращите пред МС, посочи пред bTV, че най-важно е да се отбележи, че Национален парк "Пирин" е част от националното и световно природно наследство и като такова следва да бъде запазено. По думите на Белев в Пирин има уникални вековни гори със средна възраст над 110 години.

"Всяка една писта е свързана със съответните съоръжения за обслужване на посетителите като ресторанти, заведения, съоръжения за изкуствен сняг. Нас ни притеснява нарушаването на законите, защото всяко едно действие в националния парк трябва да бъде подложено на екологична оценка, а в случая такава няма", обясни активистът и допълни, че предложението на община Банско от 2013 година не е съпроводено с такава оценка.

Недоволстващите активисти пред МС носеха плакати с надписи: "Пирин в натура, не в арматура", "Пирин не е коледен подарък", "Спасете Национален парк Пирин" и други.

Снимка 331064

Източник: БГНЕС

Граждани и природозащитници протестират в столицата срещу сеч и 2-ри лифт в Банско

Граждани и природозащитници протестират в столицата срещу сеч и 2-ри лифт в Банско

Смятат, че не става въпрос само за лифт, а се отварят вратите за застрояване и сечи в националния парк "Пирин" и обект на ЮНЕСКО

Вторият протест - на главен път Е79, при разклона за Симитли, и в Банско. Там жителите на зимния курорт за пореден път се събраха, за да изразят своята позиция по въпроса. Те са категорични, че втори лифт на Банско задължително трябва да има, за да може да се развива ски туризма в региона.

Пред bTV кметът на Банско Георги Икономов заяви категорично, че ще се стигне до блокиране на пътища. Така и стана -  протестиращите блокираха Е79 при разклона за Симитли за кратко. Блокадата беше предвидена за 10 часа, на мястото се събраха стотици протестиращи, които бяха предвождани от кметовете на Банско и Симитли. Недоволстващите развяваха плакати с надписи: "Народът на Банско срещу зеления рекет", "Последна година без втора кабинка", "Искаме бъдеще за децата си". Блокадата на Е79 продължи около 20 минути.

Снимка 331074

Източник: БГНЕС

Подкрепящи втори кабинков лифт в Банско блокират АМ "Струма"
Обновена

Подкрепящи втори кабинков лифт в Банско блокират АМ "Струма"

Протестиращи неправителствени организации и жители от Югозападна България блокират автомагистралата в участъка на Кресненското дефиле

"Това е митинг, с който искаме да изразим нашата подкрепа, за да бъдат приети исканията, община Банско които предостави на Министерството на околната среда и водите, а именно да бъде променен Планът за управление на парк "Пирин", така че да се даде възможност за изграждане на втора кабинка, нови писти, лифтове, ако се наложи, и всичко, което би спомогнало развитието на ски туризма и ски спорта в региона", посочи Икономов. По думите му еколозите у нас са против всичко, а Пирин въобще не е сечена.

"Не знам до кога ще търпим така наречените екологични организации да твърдят, че се взимат незаконни решения на ниво правителство, което е пълна глупост. Този въпрос, който днес ще се гледа на МС, е поставен още през 2013 година. Тогава той е минал всички процедури, изискващи се по закон, включително и Висш екологичен експертен съвет го е приел и го е препоръчал на МС да бъде приет. Тоест висшият екологичен орган на държавата казва, че всичко е наред, а двама-трима еколози твърдят, че това е незаконно", обясни Икономов и допълни, че разширяването на ски зоната в района на практика няма да доведе на повече замърсяване, а точно обратното - със строежа на втори лифт ще се ограничи влизането на повече превозни средства в планината, замърсяването от което би могло да бъде в пъти повече. Според Икономов изграждането на втори лифт няма да бъде в нарушение.

Снимка 331071

Източник: БГНЕС

От 1 януари вдигат заплатите на военните

От 1 януари вдигат заплатите на военните

Каракачанов иска промени в ЗОП за поръчки за националната сигурност и за бойна техника

По-рано днес военният министър Красимир Каракачанов коментира въпроса за втория лифт на Банско. По думите му проблемът с Банско трябва да се реши в полза на хората и на икономиката.
"Държавицата Андора има повече лифтове от цяла България. Няма да давам примери като Словения, Хърватско, Австрия, Швейцария. Целият този напън, които постоянно пречат на държавата, трябва ясно да си формулира интереса - те (еколозите - б.р.) са против това да се правят магистрали, тунели или ще дава шанс за развитие на тези планински райони", категоричен бе Каракачанов.