Протестиращи неправителствени организации и жители от Югозападна България блокираха автомагистрала "Струма" в участъка на Кресненското дефиле. Те протестират срещу опитите, според тях, да се спре развитието на Пирин като зимна туристическа дестинация и изграждането на магистралата.

Над 500 души от Банско, пристигнали в Симитли с автобуси блокираха в 19 ч. за 15 минути ГП Е-79. Протестиращите се обявяват срещу "продължаващите безобразия на зелената мафия", съобщава БГНЕС. Гражданите от пиринския край настояват най-накрая да бъде взето решение, уреждащо изграждането на втори лифт в Банско.

Протестиращите скандираха: "Всеки ден ще е така до кабинката". В протеста се включи и кметът на курортния град Георги Икономов, който отново заяви мнението си в подкрепа на изграждането на лифта и край на безкрайното чакане по опашки от страна на скиорите. На място дойдоха и кметовете на общини Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Симитли и Якоруда.

Хората от пиринския край дадоха ултиматум на управляващите до 22 декември. Ако до тази дата няма резултат, те ще блокират пътища и гранични пунктове.

Граждани и природозащитници протестират в столицата срещу сеч и 2-ри лифт в Банско

Граждани и природозащитници протестират в столицата срещу сеч и 2-ри лифт в Банско

Смятат, че не става въпрос само за лифт, а се отварят вратите за застрояване и сечи в националния парк "Пирин" и обект на ЮНЕСКО

Междувременно в столицата на протест излязоха и защитници на природата, които са категорично против втори лифт в Банско и против плановете за промяна на концесионния договор за ски зоната

Припомняме Районът, определен за сборен пункт на протеста в защита на кабинковия лифт в Банско бе пътният възел "Симитли", като се очакваше около 18.30 ч. да бъде блокирано движението по международния път Е-79. 

След вчерашното отлагане на решението за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин", хората от района заявяват, че търпението им се е изчерпало.

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Втори лифт не може без промяна в плана за управление на Пирин

В декларация, изпратена до медиите, от сдружение "Бъдеще за община Банско", инициатори на протеста, се отправя апел към всички институции "да не се поддават на натиска на екоорганизации, създадени на семеен принцип, които от години спъват развитието на България и злепоставят страната ни в услуга на чужди интереси. Настояваме държавата най-накрая да вземе решение за ски зона "Банско", която има крещяща нужда от модернизиране и от изграждане на втора лифт-кабина и да финализира решението за трасето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле", казват в декларацията си.

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

В проекта е нямало конкретика

Сред организациите, които ще подкрепят протеста, са Политически клуб "Екогласност", Федерацията на потребителите в България, Сдружение "Клъстър Зелен Транспорт", Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и други.