"Взех решение да оттегля внесения проект на МС за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договора за предоставяне на концесия по защитена територия и изключителна държавна собственост, представляваща част от национален парк Пирин, община Банско, ски зона Банско. Направих всичко възможно да има максимална прозрачност на проекта на кръгла маса, на която бяха разяснени всички аспекти на начинанието. Целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с годините проблем с изграждането на втори лифт на ски зона Банско трябва да бъде решен.

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Отлагането на гласуването е, за да не се слага "каруцата пред коня"

Това заяви министърът на екологията Нено Димов на брифинг в МОСВ.

Този проблем има два аспекта икономически и екологичен. Винаги съм заявявал, че трябва да има баланс между тези два аспекта- опазването на природата и икономическото развитие. Припомняме, вчера на организираната от МОСВ кръгла маса не присъстваше нито един представител на екоорганизациите, които са против изграждането на втори лифт. Вчера също всички изказали се подкрепиха идеята за промяна в концесионния договор. 

"Като министър на околната среда аз отговарям за спазването на екологичното законодателство", заяви още Димов и допълни, че в този случай режимите на това законодателство се определят в плана за управление на парк Пирин.

Нанков категорчно "за" втори лифт в Банско

Нанков категорчно "за" втори лифт в Банско

Нашето екозаконодателство е по-строго от европейското

Вторият лифт не може да се изгради без промяна в този план. Без тази промяна не може да има изграждане на съоръжения, които да бъдат подложени на екооценки за въздействие на околната среда, уточни Димов.

Икономическият аспект и се определя в концесионният договор за ски зона Банско. Той трябва да бъде приведен в съответствие със законодателството.

Той припомни, че това е първият договор от тези тип от 2001 г. и в него има много несъвършенства, които трябва да се преценят.

Симеонов отсече - лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Симеонов отсече - лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт в Банско

"Не желая да взимам решения на инат. В търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор. Тя ще се гледа на заседание в промяната на плана за управление на парк Пирин. Той в момента е на обществено обсъждане до 22 декември. На следващото заседание на МС ще се внесат и двете точки", категоричен беше екоминистърът.

Ангелкова: Не мога да кажа кога ще има втори лифт в Банско

Ангелкова: Не мога да кажа кога ще има втори лифт в Банско

Втори лифт няма да има и следващата зима

Не мисля, че може да се търси победа или загуба, когато се търси баланс между екологично и икономическо развитие, добави Димов.

Той уточни, че не е разговарял с еколозите, които не бяха на обсъждането за втори лифт на Банско.