Все още не е ясно ще има ли втори лифт на Банско. Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на екологията Нено Димов се срещнаха с еколозите в МС, за да потърсят решение.

Оказа се, че притесненията на еколозите били оборени. Екоорганизациите са притеснени, че изсичането на гора може да предизвика наводнение при валежи. Притесненията им не са екологични, а свързани с демографията, безработицата и цената на имотите в региона. Иначе всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт на Банско, обясни вицепремиерът.

Вторият лифт в Банско няма да увреди околната среда, а по-скоро ще я запази

Вторият лифт в Банско няма да увреди околната среда, а по-скоро ще я запази

Няма законови пречки за изграждането на втори лифт в Банско, твърдят анализатори

Симеонов обясни, че се очакват двойни приходи от концесията. Той успокои, че се разрешава строителството на ски съоръжения. С построяването на втория лифт ще се облекчи възможността да стигат по-бързо, в момента се чака по два - три часа, убеден е Валери Симеонов.

Хората идват от цяла Европа, а не могат да карат ски. Хората чакат много, качват се по планината с коли, подчерта той. Няма как да се увеличи работното време на лифта или капацитета му, според вицепремиера.

Ангелкова: Не мога да кажа кога ще има втори лифт в Банско

Ангелкова: Не мога да кажа кога ще има втори лифт в Банско

Втори лифт няма да има и следващата зима

Не може да се увеличи работното време, ако беше казарма, щяхме да решим за нула време въпроса- строй се, преброй се, първа група от 6 часа, втора - от 10, третата - от 12, подчерта още Валери Симеонов.

Става въпрос за хора, които са дошли да почиват, всичките се наспиват сутринта, пият по едно кафе, закусват и се струпват на едни огромни камари около 8.00-9.00, обясни той.

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Икономов се надява министърът да помогне за одобрение в МС

Екоминистърът Нено Димов обясни, че е необходима промяна на концесионния договор за лифта. Всяко инвестиционно намерение щяло да мине през ОВОС. Не се предвиждало строителство на хотели и леглова база.