Кметът на Банско - Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите искане за приключване на приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащият План за Управление на Национален парк "Пирин". Това става ясно от официално съобщение на Министерство на земеделието, храните и горите.

В Банско отново протестират за втори лифт

В Банско отново протестират за втори лифт

Природозащитниците - "против", общинарите - "за"

Мотивите на Икономов да се обърне към министър Нено Димов с въпросното искане са няколко. 

По мнение на кмета на Банско необходимостта да се започне построяването на втори кабинков лифт в Ски-зона Банско е сериозна, а това може да се случи само след промяна на сега действащият план за Пирин, към момента планът забранява изграждане на нови лифтове в Ски-зоната.

Освен това приемането на новия план, разработван близо 5 години, е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето. Като друг свой довод Икономов посочва, че "явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси".

Банско в топ 10 на ски курортите в света според "Мирър"

Банско в топ 10 на ски курортите в света според "Мирър"

Материал препоръчва 15 курорта в света

Воден от тези мотиви, кметът Георги Икономов с официално писмо поиска от министър Нено Димов да бъде приключена процедурата по изменение на сега действащият План за управление на Национален парк "Пирин" и да предложи тя да бъде одобрена от Министерски съвет.

Припомняме, днес местни граждани и представители на туристическия бизнес излизат на протест. Жители на Банско протестират с искане за втори лифт и повече ски писти. 

Природозащитниците обясниха, че проект за втори лифт не съществува нито в стария, нито в новия устройствен план. За да се реши проблемът, те предлагат увеличаване на работното време и капацитета на съоръжението.

По мнение на екоорганизациите проблемът за общината не бил екологичен, а икономически.