Местните жители на Банско протестират с искане за втори лифт и повече ски писти, съобщава БНР. Те изтъкват необходимостта на курорта от втори кабинков лифт. Организатор на протеста е сдружение "Бъдеще за община Банско".

Капацитетът на единствената подобна въжена линия не може да поеме количеството туристи през зимния сезон. Георги Икономов - кмет на Банско- смята, че няма нормативна пречка за създаването на втори кабинков лифт. Изграждането на второ такова съоръжение не противоречало на закона, информират Нова.

Банско се подготвя за предстоящия сезон

Банско се подготвя за предстоящия сезон

Новият сезон отваря около 5 000 работни места

Икономов обясни в ефира на телевизията, че към момента действа старият устройствен план за управление на парк "Пирин". Трябвало е той да е приключил до 2014 г. "В него е забранено изграждането на нови съоръжения. През 2013 г. задвижихме процедура, с която искахме да променим този план. Тя беше докарана почти до финал и трябваше да се приеме от Министерски съвет, но това не се случи. Вече четвърта година този план се бави. Водим и редица дела в съда, което означава, че може би още няколко години няма да бъде приет", обясни кметът на Община Банско.

"С протеста искаме да напомним, че проблем има и ако не се реши в най-кратки срокове, Банско като курорт губи. Това е абсолютна антиреклама за страната ни", категоричен е Икономов.

Оказва се, че в пиковите часове за лифта се чака повече от 2-3 часа.

Природозащитниците обясниха, че проект за втори лифт не съществува нито в стария, нито в новия устройствен план. За да се реши проблемът, те предлагат увеличаване на работното време и капацитета на съоръжението.

Вторият лифт в Банско не излиза извън концесията, уверява кметът Икономов

Вторият лифт в Банско не излиза извън концесията, уверява кметът Икономов

Той се опасява, че в някой момент ще се появят проблеми

Петко Ковачев от Института за зелена политика коментира, че "в момента имаме икономически проблем, а не екологичен". По неговите думи Банско е на трето място в страната след София и Варна по продажба на имоти от частни съдебни изпълнители.

"Туристическият му бизнес е във фалит поради прекомерно надутия балон през годините. Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти", отсече Ковачев.

Конфликтът възниква между част от местната общественост и природозащинически организации, които не спират да опитват да стопират приемането на Новия план за управление на Национален парк "Пирин", обясняват негодуващи. Към момента екипът на кмета на града пише предложение до Министерския съвет.

Общинари искат строителството на втория кабинков лифт да започне още догодина. Това е стара тема в града и местните отдавна чакат реализацията на съоръжението. Жителите на града и представителите на туристическия бизнес изтъкват голямото размиване в популярността на зимния ни курорт в света и невъзможността за развитие на ски зоната.

Банско няма да се откаже, отсякоха на протест с искане за втори лифт

Банско няма да се откаже, отсякоха на протест с искане за втори лифт

Блокираха движението на входа за Разлог

"Протестът с настояване държавата да вземе решение за изграждане на втора кабинкова линия над Банско е насрочен за 16.30 ч. на входа на курорта, като за кратко ще бъде затруднено преминаването по главния път Симитли - Гоце Делчев", обяснява Георги Главчев, директор на ски-училището към дружеството- концесионер.