Няма законови пречки за изграждането на втори лифт в Банско. Това заяви пред БНТ икономистът от СУ "Св. Климент Охридски" Красен Станчев.
Според икономиста и в българското, и в европейското законодателство няма законови пречки за построяването на нов лифт. По думите такъв проект няма да увреди околната среда, а по-скоро ще я запази.

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Икономов се надява министърът да помогне за одобрение в МС

Припомняме, кметът на община Банско внесе в Министерството на околната среда и водите искане за изграждането на втори кабинков лифт в курорта. За това искане се обявиха и жителите на Банско, които за пореден път излязоха на протест срещу екологичните организации, спъващи строежа на втори лифт. Тогава протестиращите блокираха за кратко пътя Симитли - Гоце Делчев.

В Банско отново протестират за втори лифт

В Банско отново протестират за втори лифт

Природозащитниците - "против", общинарите - "за"

По-рано днес министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че министерството подкрепя изграждането на втори лифт, но не може да се ангажира със срокове. По думите ѝ изграждането на такова съоръжение със сигурност няма да започне и през следващия зимен сезон.

Според Станчев от 1991 година насам не е променян списъкът с нещата, които задължително минават на оценка на въздействието на околната среда. В списъка фигурират ски пистите и всички съоръжения в планините. По думите му всички съоръжения в България са минали такава оценка, а аргументът на еколозите, че концесионерът на ски зона Банско е нарушил някакъв закон, бил оборван 60 пъти в съда. "Няма такова нещо", категоричен заяви икономистът.

Ангелкова: Не мога да кажа кога ще има втори лифт в Банско

Ангелкова: Не мога да кажа кога ще има втори лифт в Банско

Втори лифт няма да има и следващата зима