"Изграждането на втори лифт в Банско няма да започне следващата зима." Това заяви министърът на туризма Николина Aнагелкова в ефира на bTV. Ангелкова обясни, че няма как да се ангажира със срокове относно това съоражение, но може да каже, че строежът му няма да е следващата зима.

В Банско отново протестират за втори лифт

В Банско отново протестират за втори лифт

Природозащитниците - "против", общинарите - "за"

"Отново сме в съдебна процедура, обжалва се управлението на "Природен парк Пирин", после трябва да има заявено инвестиционно намерение - "Не мога да се ангажирам със срок кога ще има втора кабинка", поясни министърът на туризма.

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Икономов се надява министърът да помогне за одобрение в МС

"Винаги сме подкрепяли изграждането на втори лифт, съобразно всички правила", акцентира Ангелквоа.

Тя очаква ръст от между 5% и 10% в туризма през предстоящия зимен сезон. Ангелкова натърти, че има абсолютна забрана за строителство в границите на природния парк. Единствено позволено е изграждането на спортни и транспортни съоръжения.

Ангелкова коментира и въпросът с забраната за преместваемите обекти. 

"След вчерашната обществена дискусия, на която бяха поканени абсолютно всички заинтересовани страни и представители на туристическия бранш - на работодателските организации, кметове, сдружения на общините и хора, които работят в бранша - стана ясно, че голяма част от тях не искат пълна забрана за премахване на преместваеми обекти - напр. павилиони и ресторанти", обясни Ангелкова.

Ангелкова обеща на бизнеса преместваемите обекти да останат

Ангелкова обеща на бизнеса преместваемите обекти да останат

Пренебрегва предложението на работната група на Валери Симеонов

Оказва се, че от бранша подозират, че пълната забрана би ощетила туризма. По тяхно мнение абсолютното премахване на преместваемите обекти ще доведе положението до ситуация, в която в курортите няма да съществува никаква друга услуга освен тази, която се предлага като all inclusive в хотелите.

"Това ще доведе както до намаляване на туристопотока, така и до безработица в тези райони, защото много хора ще останат без работа", обясни Николина Ангелкова.

Премахването на преместваемите обекти по цялото Черноморие ще доведе до голямо напрежение, разясни Ангелкова.

"За това и всички се обединихме около идеята, че трябва да се приложи абсолютен и тотален контрол, спазване на всички изисквания и премахване на тези обекти, които не отговарят на законовите изисквания, но не и тотална забрана", каза още тя.