Министерството на туризма няма да вземе под внимание предложението на работната група на вицепремиера Валери Симеонов за цялостното премахване на преместваемите обекти на територията на морските плажове.

Припомняме, предложението беше направено месец, след като изтече срокът за обществено обсъждане на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Търговските обекти по Черноморието значително подобрили фискалната дисциплина

Търговските обекти по Черноморието значително подобрили фискалната дисциплина

Запечатват за данъчни нарушения дискотека в Бургас

Браншът и представителите на бизнеса се обявиха против цялостното им премахване, а министърът на туризма Николина Ангелкова обеща, че няма да прави такова предложение за промяна в закона. Тя се обяви за контрол и регулация на въпросните обекти, но не и за цялостното им премахване.

Браншът посрещна намерението ѝ с бурни аплодисменти. На дискусия във връзка с промените, представителите на бизнеса изказаха опасенията си. Представителите на туристическия бранш бяха категорични: "като ви боли ухо - не режете главата".

Министърът коментира, че наличието на коренно противоположни мнения е причина за организирането на подобна дискусия. Ангелкова заяви, че от дискусията става ясно, че браншът очаква да бъде продължено групирането на плажовете, така че да бъдат намалени цените на плажните принадлежности. Така с приемането на промените се очаква за всяка група плаж цените да бъдат различни.

"Предвид съответната група плаж ще бъдат намалени и разходите и тук ще се отговори и на очакванията на кметовете, особено на кмета на Аврен, който постави въпроса защо не се стопанисва и концесионира плаж Камчия, например, който е един от най-големите", обясни ресорният министър.

По думите на Ангелкова, именно групирането ще даде тази възможност, защото след като този плаж попадне в друга група - разходите за него ще бъдат по-малко.

"Ние се надяваме, че по този начин ще предизвикаме инвестиционен интерес. Длъжни сме да пробваме", категорична бе Ангелкова.

Относно пълната забрана на преместваемите обекти по плажовете, Ангелкова каза: "Не би трябвало да се процедира една такава пълна забрана."

Министърът обясни, че никой не иска тези обекти да изглеждат като бит пазар, каквато теза е застъпил вицепремиерът Симеонов. Ангелкова посочи, че трябва да има урегулиране, но не и тотална забрана.

Работната група в министерството има за задача изработването на предложения за единна визия на преместваемите обекти на територията на националните курорти. Там в зависимост от локацията им типовите проекти за преместваемите обекти ще се няколко вида.

Васил Велев от АИКБ коментира, че ако се въведе подобна забрана, подобни услуги са търсени от туристите и вакуумът ще се запълни от преносна и разносна търговия, по-голяма част от която е в сивия сектор и не отговаря на хигиенните норми.

"Това ще създаде определено проблем и ще предизвика лош имидж на нашите курорти", посочи Велев.

Организациите на бизнеса застъпват категорично тезата, че въпросните обекти не трябва да се премахват, а да се регулират.

Министърът на туризма посочи, че ще има  дискусия и за другия закон в туризма и посочи, че е необходимо обединяване на бранша и групиране на съществуващите 308 организации на бранша.

По време на дискусията, продължила повече от два часа, министърът отчете, че има 7% ръст на туристите в сравнение с миналата година. Приходите от международен туризъм са 3,7 млрд. лв., а по груби сметки около 1 млрд. лв. са приходите само от курорта "Слънчев бряг". Над 5,3 млн. са чуждестранните туристи у нас от юни до септември 2017 г.