Да се направи така, че хората в Банско да не стоят на опашка за лифта. Извозването с коли е по-опасно за околната среда, отколкото по електричен път. Границите на концесионната територия не търпи промяна, а дигитализирането на границите ще даде възможност за контрол на концесионера.
Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите министър Нено Димов в началото на общественото обсъждане на втори лифт в Банско. 
"Концесията за "Ски-зона Банско", която е от 2001 г., трябва да бъде приведена в съответствие със сега действащото законодателство", допълни той. 

Банско е разчетено за 7 000 туристи, а на ски зоната има към 20 000, според туристическа асоциация

Банско е разчетено за 7 000 туристи, а на ски зоната има към 20 000, според туристическа асоциация

Защо разглеждаме планинския туризъм на официално ниво като ски туризъм

На обсъждането присъстваха спортният министър Красен Кралев, министърът на туризма Николина Ангелкова, депутати, представители на НПО. От зелените НПО-та, които са противници на втория лифт, не дойдоха представители.

От Балканския център за устойчивост и инженеринг попитаха защо новият договор узаконява обекти с незаконно строителство. Защо се узаконяват изградените незаконни обекти, които се представят за подобрения.

От концесионера " Юлен" отговориха, че с приемането на ЗУТ узаконяване на незаконни обекти вече е невъзможно и това звучало смехотворно. За обектите има издадено строително разрешение.

Нанков категорчно "за" втори лифт в Банско

Нанков категорчно "за" втори лифт в Банско

Нашето екозаконодателство е по-строго от европейското

Нона Караджова - бивш министър на околната среда в първия кабинет "Борисов", а сега експерт, заяви, че твърдението на някои еколози, че сегашният договор противоречи на директивата от 2014, не е вярно, защото обектът е извън обхвата на директивата за концесиите. Не може да става дума за наказателна процедура.

Тя се противопостави и на твърдението на еколози, че община Банско е имала възможност да внесе безпроблемно преди време предложение за въжена линия, като обясни, че това е било невъзможно, защото не може да се инициира какъвто и да е обект.

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

В проекта е нямало конкретика

По думите на Караджова дали въжената линия ще въздейства върху биоразнообразието не може да се каже още.

За площта на концесията Караджова заяви, че е приела сигнала на еколозите, че концесията излиза извън границите си и е наредила измерване. Установили са, че измереното противоречи на записаното в първоначалния договор. Открити са и противоречия в договора. Затова в последствие през 2015 е възложен анализ. Този въпрос трябва да се реши, за да няма спорове. Липсвали са и санкции по първоначалния договор.

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Икономов се надява министърът да помогне за одобрение в МС

По отношение на твърденията за ЮНЕСКО, че е въведена забрана за строеж на обекти, от организацията са посетили парка и са констатирали, че парк "Пирин" е в отлично състояние и се управлява добре. Взето е решение ски зоната да се обособи като буферна и да се извади от обхвата на ЮНЕСКО. Сега в буферната ски зона могат да се правят подобрения.

Според нея зелените организации нямат екологични аргументи срещу концесионния договор. В момента няма върху какво да се направи оценка, няма въжена линия.

По повод твърденията, че ще се изсекат вековни гори, тя заяви, че сега няма как да се каже какво ще се изсече. Може би ще има такава сеч, но ще се залеси.

За парк Пирин проблеми са киселинните дъждове, вредителите и повалените от мокрия сняг дървета, категорична беше Караджова.

Банско в топ 10 на ски курортите в света според "Мирър"

Банско в топ 10 на ски курортите в света според "Мирър"

Материал препоръчва 15 курорта в света

Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм се обяви за мащабен план за устойчиво развитие на планините. Тя заяви, че туризмът е безалтернативен като икономическо развитие за планинските райони. Това, което наблюдаваме, е един саботаж, от който някои организации направиха бизнес. "Това е саботаж върху правата на граждани", заяви тя. Нона Караджова категорично се обяви за втори кабинков лифт.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че още миналата година е създадена работна група за развитие на зимния туризъм, която е приключила с предложение за промени в законите и изграждане на нови влекове и писти. Предстои предложенията да се обявят за обществено обсъждане.

Евдокия Манева, също бивш екологичен министър, подкрепи думите на Карастоянова и припомни, че преди 17 г. е започнала концесията, като това е бил първият подобен договор. Тя призова да се подпомогне правителството да вземе решение.

Манева припомни, че многократно е даван отговор на тези 100 зададени от еколозите въпроси.

Според нея се внушава, че всички, участвали в процеса, са измамници и има само една група хора, които са загрижени. Концесията е полезна за България, категорична беше Манева.

По думите й категорично е доказано, че обектът не попада под забраната на ЮНЕСКО.

Незаконни обекти няма, защото тези, които са обжалвани, са доказани в съда, че са редовни.

Договорът е несъвършен и трябва да се поправи, заяви още тя. Трябва да се махнат забраните, защото никъде не може да се развива нормален ски туризъм, не само в Банско, но и на Витоша.

Тя попита присъстващите министри защо правителството няма смелост да направи лифта, след като толкова е обсъждано това и има експертно мнение на специалисти.

"Кажете най-накрая "да", съберете зелените, обяснете на хората за какво става дума, призова тя.

Създава се впечатление, че един концесионер, на някой не е удобен, заяви още Евдокия Манева.

Министърът на спорта и младежка Красен Кралев изказа позицията на министерството за разширяване на инфраструктурата. Имаме 200 км писти, като в Чехия са 7000, Словакия - 2000. Как може да се състезаваме с тях, попита той. Спортът е най-големият промоутър на дадена държава, добави още Кралев.

Трябва да се промени ситуацията, не само втори лифт, а още писти, защото не може да се говори с 200 км писти за масов спорт, заключи той.

Бранимир Ботев, бивш заместник-министър на туризма и директор на Европейски институт за стратегически анализи заяви, че трябва да се търси съгласие на аргументи. Той цитира изследване на ЕИСА за нагласите на хората, според което местните хора и общината трябва да решат за изграждане на такова съоръжение.

Според изследването на въпрос "Кой е против изграждането на съоръжения" - 47% отговарят, че екоорганизациите били против. По думите му хората били наясно кой е ЗА и кой ПРОТИВ. Той изрази безпокойство, че могат да се атакуват по този начин и морските курорти.

Красен Станчев заяви, че по всички анализи на управление на парк "Пирин", няма никакво компрометиране на парка или на буферната зона.

Експретът Димитър Канариев, който се представи: "от зелено НПО" (той е председател на Национална асоциация "Българско Черноморие" - б.р.), също подкрепи развитие на спорта. Той подчерта, че не разбира защо някои зелени организации са довели, по думите му, спорта до задънена улица.

Мнението на директора на дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ Мирослав Калугеров е, че очевидно има пропуски в договора, но ще има промяна на методиката на плащане с цел увеличението й.

Ще бъде променен обектът на концесия в договора. Обектът на концесия ще бъдат съществуващите ски писти към датата на сключване на договора. Ще бъдат включени и преместваеми обекти, обслужващи туристите. Той увери, че ще има санкции за изпълнение на договора. Концесионерът трябва да разработи карти и регистри съоръженията с бъдат заведени като държавна собственост.

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Борисов изпрати Нено Димов на микрофон да обяснява за лифта на "Пирин"

Отлагането на гласуването е, за да не се слага "каруцата пред коня"

Припомняме, обществената дискусия е отговор на призива на премиера Бойко Борисов ресорните министри да дадат публичност на проекта на решение, с който се предлага промяна в концесионния договор за експлоатация на ски-зона с център Банско.