Банско от години не се развива устойчиво и хармонично. Курортът се е превърнал в обект на монополни интереси. Това съобщи пред БНР председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

Нанков категорчно "за" втори лифт в Банско

Нанков категорчно "за" втори лифт в Банско

Нашето екозаконодателство е по-строго от европейското

Банско загуби своята автентичност с всичко. Неговата ски зона беше разчетена за 6-7000 туристи - такава леглова база да има долу в града. В момента е 18-19 хиляди а може би и 20 хиляди.
Тази ски зона, когато се подписва договор за концесия изобщо не беше разчетена за такъв огромен туристопоток и за такава настанителна база, заяви Попйорданов.

Според него Банско не се развива по хармоничен и устойчив начин, а се бетонира.

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

В проекта е нямало конкретика

Местното население не намира за себе си работа в Банско. Ние виждаме, че хората, които работят в ски зоната са едни мигранти, едни хора, които са между морето и Банско.

Тази ски зона чий интерес обслужва и на кого тя е интересна, попита Попйорданов и изтъкна, че хотелиерите и ски инструктурите от Банско са поставени в неравностойно положение по отношение на използването на ски зоната.

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Икономов се надява министърът да помогне за одобрение в МС

"За всички нас е странно, че целият инструментариум на властта, целият капацитет на администрацията е насочен към това да се реши въпросът на един концесионер в България и с това се занимава общественото мнение на страната от десетилетия. Ние виждаме, че този концесионер не е съвсем точен към законите, той ги нарушава, водят се постоянно съдебни дела.
Решенията не се превеждат в изпълнение и този концесионер, който, при това е една офшорна зона - там са му сметките, получава едни такива преференции спрямо всички останали възможни участници, и които имат интерес към Пирин или към планините в България", каза Попйорданов.

В Банско отново протестират за втори лифт

В Банско отново протестират за втори лифт

Природозащитниците - "против", общинарите - "за"

Той запита защо разглеждаме планинския туризъм на официално ниво като ски туризъм, а останалите видове туризъм като че ли не са във фокуса на внимание. Според Попйорданов няма да има нов лифт на Банско.

Това заключение той прави на основание, че до момента никой не е казал къде ще минава евентуалното съоръжение в рамките на съществуващата концесия, а промяната ѝ с допълнително споразумение е нарушение на Европейска директива за концесиите.

Симеонов отсече - лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Симеонов отсече - лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт в Банско

В момента има едно голямо говорене. Очевидно желанието на изпълнителната власт е да даде сигнал, че тя ще направи нещо и да провери доколко общественото мнение може да се мобилизира за друг сценарий и да протестира. Проверява се тази чуваемост в момента. Това сме го виждали и при промени на други закони, на други решения. Пробват ни, дали ще реагираме, как ще реагираме, дали сме способни да реагираме и да се мобилизираме, заяви Попйорданов.

Припомняме, за днес е насрочена срещата между представители на институциите и екоорганизации за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. На това обсъждане ще бъде разгледан проектът на Министерския съвет за промяна на плана на управление на Национален парк "Пирин".

Преди месец жители на Банско и представители на бизнеса протестираха с настояване да се изгради втори кабинков лифт с мотива за засилен туристически поток. Еколози от своя страна смятат, че строежът на втори лифт може да доведе до масова сеч в защитения парк.

Евентуалната промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" и даване на съгласие за допълнително споразумение за промяна на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия от Национален парк "Пирин".