Граждани, неправителствени природозащитни организации и граждански групи, членуващи в Коалиция "За да остане природа в България" протестират в центъра на столицата във връзка с проект на Решение на МС за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от НП "Пирин".

Протестират срещу промяна на сега действащия План от 2004 г. за управление на Национален парк Пирин, който предвижда "увеличаване с 4,6 пъти територията с разрешено строителство". Недоволстват от "промяната в концесионния договор на Юлен АД, с която се цели да се узаконят всички незаконно изградени съоръжения в ски-зона Банско".

"Темата за втори лифт се използва като медиен балон - апетитите не са за един лифт, а за отваряне на вратите за застрояване и сечи в националния парк и обекта на ЮНЕСКО, поискано от кмета на Банско", обясняват протестиращите.

Подкрепящи втори кабинков лифт в Банско блокират АМ "Струма"
Обновена

Подкрепящи втори кабинков лифт в Банско блокират АМ "Струма"

Протестиращи неправителствени организации и жители от Югозападна България блокират автомагистралата в участъка на Кресненското дефиле

"Ако промяната бъде приета, ще се увеличи с 4,6 пъти територията с разрешено строителство в националния парк - заради което ще се изсичат над 8000 декара вековни гори от черна и бяла мура, смърч, ела и бук", обясняват протестиращите.

"Така ще се заобиколи строгата защита на Пирин, осигурявана от Закона за защитените територии (ЗЗТ) и действащия от 2004 г план за управление. Очаква се решението на Министерски съвет за ново строителство в сърцето на парка да се приеме тихомълком между Коледа и Нова година", допълват те.

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Нено Димов оттегли промените за концесията на Банско

Втори лифт не може без промяна в плана за управление на Пирин

"Редица от повдигнатите въпроси за предложената промяна в концесионния договор не получиха отговор въпреки кръгла маса и допълнителни документи от Юлен АД: за обема на концесията, печалбата на концесионера, собствеността на съоръженията, липсата на актове за държавна собственост върху сградите от концесията. Ако тази промяна в концесията се приеме -това ще узакони всички площи, използвани неправомерно от концесионера", смятат организаторите на протеста от "За да остане природа в България".

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

Еколозите не са казали "Да" за втори лифт на Банско

В проекта е нямало конкретика