В плана за управление на Пирин - няма нищо, което касае строителство. С такава констатация премиерът Бойко Борисов е завършил дискусията на днешното заседание на Министерски съвет се чете в стенограмата, разпространена от МС.

Думите му са: "няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било."

Борисов се обръща специално към екоорганизациите (бел.ред. в този момент под прозорците на МС се състоя пореден протест) с обяснението, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия.

"Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел - една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща - природата, дърветата, парка "Пирин" - ще ги пазим така, както трябва. А в самия закон е казано, ако за лифта се отреже дърво, колко нови дървета трябва веднага да бъдат засадени. Така че, и това е отрегулирано в закона", коментира премиерът.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Той вече е убеден, че никъде решението на правителството не би могло да бъдем уязвимо. Борисов допълва и че винаги са се съобразявали с препоръките на Комисията.

Борисов изрично подчертава, че с днешното решение правителството завършва един път, който е поет преди много години. Планът за управление на Пирин, този план е започнат, трябва да се довърши, днес ние го довършваме.

Бойко Борисов обаче е сигурен, че от това, което се предлага днес, няма нищо, което да застрашава околната среда, тъй като: "Ако има инвестиционно намерение, както включително е и за държавния лифт "Заека", виждате също започва процедура да се направят всичките тези оценки.

Преди това в рамките на дискусията премиерът Борисов разпорежда на министрите на спорта Красен Кралев и на финансите Владислав Горанов да оправят състоянието на държавния лифт "Заека" на Витоша.

"Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме - за втория лифт в Банско", завършва Борисов.