Природозащитници протестират в 12 града срещу решението на правителството да се строи в Национален парк "Пирин". Те искат взетото на последното за 2017-а година заседание на МС решение за парк "Пирин" да се отмени.

Защитниците на Пирин настояват и за оставката на екоминистъра Нено Димов.

Протестиращите са категорични, че природата трябва да се защити. Екозащитниците протестират едновременно в София, Свиленград, Свищов, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Казанлък и Смолян.

Защитници на втория лифт над Банско с поредна блокада на Е-79

Защитници на втория лифт над Банско с поредна блокада на Е-79

Заканват се да протестират и в София

В страната обаче се провежда и контрапротест. Жители на Банско и региона организираха поредна блокада на пътя Е-79 при пътен възел Симитли-Банско.
Те защитиха правителственото решение за строеж на втори лифт. Демонстрантите се заканиха следващият протест да е на 11 януари в София.

Протестът е под надслов "Спасете Пирин. Спасете България". Природозащитниците разпънаха огромен плакат "Пирин е в беда. Спасете го сега". Те са категорични, че протестът е граждански.
"Да, плащат ми - мечката, кълвачът и черната мура", "Българската земя е наша обща майка", "Ние обичаме България. А вие?", "ЦЕко министерство" са част от издигнатите плакати. Участниците в протеста скандират "мафия" и "оставка".

В София около 1000 души се събраха на емблематичното кръстовище Орлов мост и блокираха движението малко след 20 часа. 

Еколозите твърдят, че решението да се разреши втори лифт на Банско, ако има екооценка, е незаконно. Според тях застрояването на планината ще е 48%, като това поставяло в риск вековни гори . По думите им Нено Димов саботирал основната функция на екоминистерството- да опазва природните богатства на България.

Нено Димов приема екопротестите за нормални

Нено Димов приема екопротестите за нормални

По-късно през деня му предстои среща с инвеститора "Юлен"

Борислав Сандов от партия "Зелените" е категоричен, че решението за втори лифт в Банско ще се обжалва в съда. По думите му процедурата не е спазена, защото не е проведено както трябва общественото обсъждане. Еколозите наричат проведеното обсъждане "имитация".

Тома Белев коментира, че се създавало от управляващите противоречие между гражданите с организирането им чрез СМС на контрапротест в Банско.

Протестите на екозащитниците ще продължат докато се спази закона.

"Юлен" ангажира международни експерти за втория лифт в Банско
Обновена

"Юлен" ангажира международни експерти за втория лифт в Банско

И ние милеем за българската природа, уверява концесионерът

Те бяха подкрепени в декларация на редица извънпарламентарни партии, които са притеснени от заплахата за природата и изнудването на властта от олигархични кръгове.