Да не се превръща Банско в нов Слънчев бряг. Около това се обединяват в съвместна декларация редица извънпарламентарни формации по повод казуса около строежа на втория лифт. 

Документът, разпространен до медиите е подписан от ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България", ПП "ЗЕЛЕНИТЕ", ПП "БЗНС" и ПП "ДЕОС". 

Те уверяват, че не са срещу развитието на туризма, а протестират против нарушаването на законите и изнудването на властта от определени кръгове и интереси. Партиите са притеснени, че проектът ще има пагубно въздействие върху природата.

Защитници на втория лифт над Банско с поредна блокада на Е-79

Защитници на втория лифт над Банско с поредна блокада на Е-79

Заканват се да протестират и в София

Такъв е аргументът и на протестиращите срещу решението, които и днес имат акции в редица градове и които партиите, подписали декларацията, подкрепят. В същото време защитници на лифта от региона блокираха Е-79 и се обявиха срещу "зелените паразити", като се заканиха следващата им проява да е в София. 

Най-тежкият пример за безхаберие към обществения интерес е блокирането на зимния спорт на Витоша и ограничаването на достъпа на софиянци и десетки хиляди чужди туристи в столицата до планината, се казва още в декларацията.

Зашитата на Пирин и опазването на природата за следващите поколения е достойна кауза, кауза за много българи. Това е една от най-важните битки на нормалните българи, настояват още партиите.