Поредна блокада на пътя Е-79 при пътен възел Симитли-Банско организираха след 18 часа тази вечер жители на Банско и региона, предаде БГНЕС. Те защитиха правителственото решение за строеж на втори лифт. Демонстрантите се заканиха следващият протест да е на 11 януари в София.

Снимка 332167

Източник: EPA/БГНЕС

Протестиращите издигнаха лозунги като "Вън зелените паразити от България". Присъстваха депутати от региона, кметовете на Благоевград, Симитли, Банско, Гоце Делчев, Якоруда, Петрич, Сандански, Гърмен и др. Кметът на Банско Икономов приветства правителственото решение и каза 

Блокадата тази вечер спря стотици превозни средства между Благоевград и Симитли. Това доведе до недоволство сред шофьорите. ТИР-аджиите протестират за това, че изчакват на Е-79 докато леките автомобили се пускат по обходния третокласен път Железница, Симитли - Черниче.

Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско

Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско

Протести в 12 града в страната

Припомняме, че по същото време в редица градове на страната се провеждат и протести на негови противници, които са убедени, че такова съоръжение ще нанесе непоправими щети върху природата на Пирин чрез изсичането на вековни гори.

Концесионерът обяви, че капацитетът на новия лифт ще е 3000 души на час и декларира намерение да не строи други обекти. Това твърди и властта. 

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов