Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД ще ангажира международни експерти за изграждането на втория лифт в Банско. Това стана ясно от изявление на дружеството след провеждането на среща днес в Министерството на околната среда и водите, на която беше представен проекта за изграждането на втория лифт в зимния курорт.

Пирин - без хотели, без ресторанти, само спортни съоръжения в 2.6% от планината

Пирин - без хотели, без ресторанти, само спортни съоръжения в 2.6% от планината

Това уверява министърът на околната среда и водите Нено Димов

От дружеството уверяват, че ще наемат проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение, съобразено с всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната.
"Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа", посочва концесионерът и допълва, че всичко останало са спекулации.
"Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка", посочват още от "Юлен" АД и допълват, че всеки, който твърди противното заблуждава обществото.

Концесионерът съобщи и че има идеен проект, който вече беше разпространен и който е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони.

От дружеството са категорични, че приетата актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин", с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм, е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната.

Протест в 10 града срещу строителството в Национален парк Пирин

Протест в 10 града срещу строителството в Национален парк Пирин

Горите са Ноев ковчег на биологичните видове на Европа, те са се еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка дейност

Днес обаче против решението за изграждане на втори лифт се очакват протести на екозащитници в поне 10 града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Нено Димов приема екопротестите за нормални

Нено Димов приема екопротестите за нормални

По-късно през деня му предстои среща с инвеститора "Юлен"

От Министерство на околната среда и водите също съобщиха, че представителите на "Юлен" АД и кметът на Банско Георги Икономов са представили идейния проект за втори лифт днес официално и пред властите.

От "Юлен" са заявили и пред министър Димов, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втори кабинков лифт в "Ски зона Банско" и да изготвят мотивирано предложение. В прессъобщението на МОСВ не се споменава за международни експерти както в позицията на "Юлен".

Като следваща стъпка концесионерът предвижда да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), който подлежи на екологична оценка.

Участниците в срещата са уверили министър Димов, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство.