Протестът е нормална форма и част от демокрацията. Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира готвените протести срещу строителството на втори лифт в природен парк Пирин. Той коментира темата по време на поставянето на уреди за замерване на вредните газови емисии на автомобилите в столичния КАТ.

Министърът допълни пред журналисти, че по-късно през деня му предстои среща с инвеститора "Юлен". "Протести, разбирам, че ще има довечера и на Е-79 и в София. Нека има - протестът е нормална форма и част от демокрацията", посочи министър Димов.

Каролев захапа "паркетния еколог" Асен Генов заради Банско

Каролев захапа "паркетния еколог" Асен Генов заради Банско

Рискуваме да се случат проблемите по морето, презастрояване и една своеобразна "Китайска стена", коментира Иван Попйорданов

Относно референдума срещу добива на газ в Генерал Тошево, министър Нено Димов коментира, че очаква експертното становище от осем институции. "При всички положения приоритет на правителството е запазването на здравето и живота на хората, така че търсим решение в тази посока", увери той.

Министърът информира, че вчера е била проведена работна среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на земеделието Румен Порожанов. "Продължаваме проверките, включително по информацията, която получихме вчера. При всички положения докато не съберем информация за всички сигнали, които са подадени, няма да процедираме с Оценка за въздействието върху околната среда", категоричен бе той.

Петкова, Димов и Порожанов да решат бъдещето след референдума в Генерал Тошево
Обновена

Петкова, Димов и Порожанов да решат бъдещето след референдума в Генерал Тошево

Премиерът Бойко Борисов и кметът Валентин Димитров обсъдиха резултатите

Относно изразената теза от инвеститора "Русгеоком БГ", че няма да се съобрази с решението от референдума, министър Димов посочи: "Инвеститорът е прав, че референдумът не е задължителен при гледането на оценка за въздействие върху околната среда, но сигналите, които сме получили, ще бъдат взети предвид при гледането на процедурата за приемането на доклада по ОВОС."

Очаква се експертният съвет към РИОСВ да излезе с една от четири решения за оценката по ОВОС. Съществуват следните възможности - инвестиционните намерения да не бъдат одобрени, второто - да бъдат върнати за преработване, трето, да бъдат върнати за доработване и четвърто, да бъдат одобрени.

Министър Димов бе категоричен, че първо следва да се изчакат становищата от всички осем компетентни институции.