"Уточнявам, промяната в Плана за управление на Национален парк "Пирин" върху 48% от парка - в 45% се допуска единствено и само водохващания за питейни нужди, в 2% от парка над Банско и 0.6% от парка над Добринище се позволява изграждането на спортна инфраструктура." Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на жива видео връзка във "Фейсбук", на която екоминистърът отговаряше на въпросите на граждани. Лайфстрийм връзката с Димов се излъчваше на "Фейсбук" страницата на МОСВ.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Димов подчерта поне десет пъти, че става въпрос за строителство само на спортни съоръжения. По думите му такива спортни съоръжения са лифт, влек и ски писти.
Екоминистърът беше категоричен - строеж на хотели, ресторанти и други съоръжения няма да има, това е абсолютно забранено. Единственото строителство ще бъде на спортна инфраструктура, като ще има и компесаторни мерки. Такива компесаторни мерки се обсъждат, след като вече има инвестиционно предложение и стане ясно какво ще се сече, за да се изградят съоръженията.

"Изменението на плана дава възможност за инвестиции само в тези 2.6% и само за спортни съоръжения. Тези инвестиционни намерения трябва да минат всички оценки - през екологична оценка, оценка за съответствието, оценка за въздействието върху околната среда и после обществено обсъждане. При тези оценки ще се видят и необходимите компесаторни механизми - къде ще се строи, как ще се строи."

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Два протеста в страната на една тема - да има ли втори лифт на Банско

На въпрос дали съществуват вратички в закона, които ще позволяват да се секат вековни гори и да се строят хотели и сгради Димов заяви, че такива вратички няма. "Вековните гори са елемент на оценката", посочи Димов и уточни, че в района, в който се развива ски зоната, може би има няколко вековни дървета, но не става въпрос за цели гори. По думите му когато постъпи инвестиционно предложение, ще се направят необходимите оценки, на които ще стане ясно дали трасето минава през такова вековно дърво или не. Тогава ще се установи дали е наложително проектът на трасето да се измести с "2 метра вляво или 2 метра вдясно, за да се защити дървото". За сега няма яснота къде ще минава трасето, защото няма постъпило инвестиционно предложение за изграждането на втори лифт.

Пореден протест на еколози срещу втория лифт над Банско

Пореден протест на еколози срещу втория лифт над Банско

Заканват се да отнесат въпроса до Брюксел и съда

На въпрос защо не е направено обществено обсъждане преди да се приемат промените в Плана за управление на Природен парк "Пирин", Димов посочи, че обществени обсъждания е имало, те са били няколко през последните 5 години - както в София, така в Банско.

Намерихме баланса между екологията и икономическия интерес, уверява Димов

Намерихме баланса между екологията и икономическия интерес, уверява Димов

Природозащитниците си имат своите крайности и виждания според екоминистъра

По думите на Димов на концесионера на ски зона Банско са правени множество проверки от прокуратурата и от Дирекцията за национален строителен контрол, които проверки не са установили нарушения.

На въпроса защо при хубавите условия у нас, България всъщност няма развита ски инфраструктура, Димов отговори, че преди години ски спортът е бил много по-разпространен у нас. Той посочи като пример Витоша. По думите на екоминистъра България трябва да реши дали иска да стане ски дестинация, нещо което било и заложено в управленската програма на ГЕРБ и ОП. Според Димов ако България стане ски дестинация, това ще доведе до много повече блага освен икономическите - децата ще спортуват повече и ще дишат чист въздух, вместо да седят непрекъснато пред компютрите.

Димов обясни и че е провел среща с кмета на Банско и общински съветници от общината, които са обяснили, че са много доволни от решението да се изгради нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско.

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Два протеста в страната на една тема - да има ли втори лифт на Банско

На въпрос защо съществуващите съоръжения не работят през лятото, при положение, че зимния сезон е едва 25% от годината, Димов посочи, че би било хубаво да има работещ лифт, който да превозва туристи целогодишно, но това зависи от икономическа оценка - ако няма хора, които да бъдат превозвани, няма смисъл да работи лифт.

Димов заключи и подчерта за пореден път през последните седмици, че лифтът е най-екологично чистият транспорт. Екоминистърът посочи и че ще се обсъдят възможностите да се забрани изцяло качването на коли в планината, освен тези, които обслужват съоръженията. 

В Пирин няма да се строят хотели и ресторанти, само спортни съоръжения, увери властта

В Пирин няма да се строят хотели и ресторанти, само спортни съоръжения, увери властта

Община Банско започва да разработва устройствен план за ски зоната