Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк "Пирин" няма да има. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция в Банско след среща с кмета на града Георги Икономов. 

"Промените, приети от правителството на 28 декември дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения", посочи Димов.

Пореден протест на еколози срещу втория лифт над Банско

Пореден протест на еколози срещу втория лифт над Банско

Заканват се да отнесат въпроса до Брюксел и съда

Община Банско започва да разработва устройствен план за ски зоната, който ще премине през екологична оценка и оценка за съответствие. Евентуални инвестиционни намерения за проекти ще бъдат подлагани на оценки. Планът за управление на НП "Пирин" не подлежи на екологична оценка, защото той само променя режими. На оценка обаче подлежат инвестиционните проекти, обясни Димов.

"Търся баланса на различните гледни точки", посочи той и допълни, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано, отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Територията на ски зоната в Банско е 2% от НП "Пирин", а за Добринище - 0,6%, обясни Димов. Той отхвърли твърденията, че ще бъдат застроени 48 на сто от територията на националния парк.

"Става въпрос единствено за спортна инфраструктура", увери той.

Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете, подчерта от своя страна Георги Икономов.

"Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината", увери Икономов.

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Два протеста в страната на една тема - да има ли втори лифт на Банско