При вземането на решението за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура правителството е търсило баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие на страната ни. Това заяви пред Нова министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Според Димов само балансът между опазването на околната среда и икономическото развитие може да бъде успешен, а този баланс, по думите му, е постигнат с вчерашното решение за изграждането на втори лифт в Банско.

Министърът подчерта, че вчера всички са искали този въпрос да бъде решен и да се задейства процедурата, така че при инвестиционен интерес, вторият лифт на Банско да стане факт.

Относно протестът на природозащитниците Димов мисли, че те си имат своите крайности и виждания.
"Не може да постигаме консенсус, това е твърде сложно нещо. Ако трябва по всички случаи да има консенсус, няма да има развитие", посочи Димов. Според него вчера са протестирали 3 групи, но те са незначителни в сравнение с опашката от хора на Банско. Въпреки това протестите и обжалванията са елемент на демокрацията и без тях не може, обясни още той.
Очаква се днес защитниците на Пирин отново да излязат на протест.

Протест срещу втория лифт над Банско блокира центъра на София

Протест срещу втория лифт над Банско блокира центъра на София

Десетки граждани се събраха на акция...

Министърът заяви, че няма информация недоволството да е част от кампания, която подпомага ски туризма в други държави и добави, че този въпрос не е предмет на дейността на екоминистерството.

Екоминистърът обясни и че с изграждането на втория лифт в Банско ще се намали трафика на коли в планината, което всъщност ще опазва околната среда. С нови съоръжения също така щяло да се стимулира и практикуването на повече зимни спортове. "Ако искаме да бъдем конкурентни, трябва да развиваме зимния туризъм", категоричен бе министърът.

Към момента няма инвестиционно предложение за втори лифт. Ако скоро има такова намерение и то мине процедурите без обжалвания и съдебен контрол, то разрешение за изграждането на втория лифт може да бъде изградено до една година, обясни още Димов.

Димов посочи, че е било крайно време сагата с изграждането на втори лифт в Банско да бъде разрешена. По думите му цялата ски зона на Банско представлява 2% от Национален парк "Пирин" и а в тези 2% няма как да има застрояване, а изграждането единствено на спортна инфраструктура.
Димов допълни и че като има инвестиционно намерение, то ще трябва да мине през цялата екологична оценка, както и през обществено обсъждане. Нинов беше категоричен - не може и дума да става за изграждането на хотели и прочие, става дума само за спортни съоръжения.

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Банско блокира Е79, природозащитници на протест пред МС

Два протеста в страната на една тема - да има ли втори лифт на Банско

Вчерашното решение е било взето, за да може при наличието на инвестиционно намерение, то бързо да премине екологичното законодателство. Стана ясно и че освен вчерашното решение, правителството трябва да вземе и концесионно решение, което да бъде в полза на държавата.

Бивш екоминистър обори еколозите за втория лифт на Банско
Обновена

Бивш екоминистър обори еколозите за втория лифт на Банско

Концесията противоречала на първоначалния договор, а и в него са открити противоречия, призна Нона Караджова