Върховна касационна прокуратура (ВКП) разследва сигнал за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет, предоставени от Министерството на младежта и спорта на Българската федерация по ски. Сигналът е депозиран в прокуратурата от ПП "Зелените" през месец февруари тази година.

Цацаров препоръчва на Борисов да се промени договорът с "Юлен" за парк "Пирин"

Цацаров препоръчва на Борисов да се промени договорът с "Юлен" за парк "Пирин"

Ползваната от "Юлен" територия не съответствала с тази в договора за концесия

По случая е образувана проверка. На 12 март ВКП са изпратили в Министерството на младежта и спорта писмо с искане за предоставяне на информация дали и за какво са отпускани финансови средства на сдружение "Българска федерация по ски" от 2003 година до настоящия момент.

В писмото ВКП е поискала заверени копия от всички документи - заявки, отчети, документи за извършени проверки по усвояване на средства, платежни нареждания и други.

Във връзка с искането на прокуратурата на 20 март 2018 година спортното министерство е предоставило на ВКП справка за преведени средства от страна на ММС на Българската федерация по ски за посочения период, както и 16 класьора, съдържащи проекти, договори и съдържателни отчети по години - от 2007 г. до 2018 г., налични в архива на ММС.

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"
Обновена

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, коментира Румяна Арнаудова

В Министерството на младежта и спорта се съхранявали голям обем документи - над 100 пълни, големи класьори, поради което министерството е отправило покана до ВКП да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията и на място, пишат от държавното обвинение.

Министерството е оказало пълно съдействие на ВКП и остава в готовност да предостави допълнително документация.