Среща с еврокомисаря за междуинституционалните връзки и администрацията Франс Тимерманс искат пет политически формации, сред които "Движение Да България" на Христо Иванов.

В обстойно писмо до него и до посланиците на страните на ЕС бившия правосъден министър Христо Иванов в качеството му на председател на "Движение Да България", ПП "Български земеделски народен съюз", Коалиция "За да остане природа в България", ПП "Зелените" и ПП "ДЕОС" обстойно описват ситуацията с правосъдната система в България, страховития "флаш-моб" с реални отрязани агнешки глави пред сградата на ВСС, срещата между главния прокурор, бизнесмен и политик, опита на мнозинството във ВСС да се наложи над малцинството.

Действията на главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат подложени на публична проверка, се иска в сигнала до ЕК. Да има консултации за увеличаване на наблюдението и стимулирането на реформи в България. Ръководството на ЕК да не позволява да бъде въвличано в публични изявления, които се използват за пропаганда, че България скоро ще бъде освободена от наблюдение, независимо, че няма никакви изгледи да изпълни поставените й цели.

Петте формации предлагат консултации за разширяване на инструментите за наблюдение и стимулиране на реформи по отношение на България, макар и да признават, че ежегодният Евродоклад е изчерпил своята политическа полезност, без да доведе до постигане на дори минимално трайни резултати.

Принципите на върховенството на правото и независимостта на съдебната власт са системно нарушавани от българските институции. Това може да доведе и до увреждане на интересите на Европейския съюз като единно пространство на свобода, сигурност и правосъдие.

В последните седмици ред негативни тенденции, които бяха оставяни твърде дълго без адекватна реформа, силно ескалират. Те пораждат сериозен риск от ново ниво на криза на българската демокрация и конституционен ред.

Петте формации обясняват, че предстоящият избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на председател на Върховния административен съд (ВАС) са определящи за съдебната реформа в страната ни за следващите 5-7 години.

На първо място, изключително притеснение буди подготовката за изборите на професионалната квота във ВСС. С последните изменения в Закона за съдебната власт за първи път предстои да се приложи прекият избор на принципа "един магистрат - един глас", както и да се приложи специално разработена електронна система, която дава възможност магистратите да гласуват по свой избор или присъствено, или дистанционно.

В писмото се споменава, че председателите на различни съдилища са организирали общи събрания, на които са натрапили на колегите си съдии "обсъждане" на подходящите кандидатури, които да бъдат подкрепени от тях.

Припомняме, на 11 май ВСС осъди председателя на ВКС Лозан Панов за това, че е искал информация дали по апелативни райони се правят предварителни уговорки за издигането на "единни" кандидатури в новия съвет. На същото засадение, на което "размахаха пръст" на Панов, че е проверил дали има намеса в кандидатиране на местни кандидати, членовете на ВСС решиха да отпадне предложението да бъде забранено на председателите на съдилища по места също да се месят в процеса по издигане на кандидатури и в начина, по който ще се гласува на предстоящите избори за нови членове на ВСС.

Свободното формиране на решението на съдиите дали да се номинират и за кого да гласуват вече беше поставено под съмнение, пише в откритото писмо. Заедно с порицанието на Панов, анализът на софтуера за дистанционно гласуване, показва, че избраната система позволява подмяна на резултата, без да е възможно последваща верификация (напр. чрез повторно преброяване).

Наличната информация показва, че разработеният софтуер не отговаря на съществуващия експертен консенсус за необходимите гаранции в архитектурата на подобни програмни продукти. ВСС игнорира призивите на свои членове, неправителствени организации, както и нашия призив, да позволи реално независима и изчерпателна проверка на софтуера, която или да отхвърли съмненията, или да позволи неговата замяна, така че да се гарантира честността на предстоящия избор.

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Говорителят на главния прокурор отказа коментар

Като втори проблем, който поражда силно безпокойство, е отказът от независима и сериозна проверка на обстоятелствата около последния скандал, повдигащ съмнение в интегритета на главния прокурор. Използвайки дипломатичен език авторите на писмото разказват за срещата, станала известна като ЦУМ-гейт. На нея са присъствали главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и члена на БСП Георги Гергов.

За това пиене на кафе разказа Дончев, обяснявайки, че г-н Цацаров се опитал да оказва влияние върху медийното и политическото поведение на своя събеседник. По-късно главният прокурор отговори, че той бил обект на натиск.

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Достатъчно са се упражнявали върху името му

"Посредникът в този контакт е политически ангажирано лице, известно с много съмнителни сделки, с участието на различни власти и към момента на срещата също е било обект на проверка от прокуратурата", описват Гергов авторите на сигнала до ЕК.

През последните седмици както председателят на ВКС Лозан Панов, така и членове на ВСС, по-специално Калин Калпакчиев , Съюзът на съдиите в България, многократно поставяха въпроси пред отговорните национални институции - ВСС, Инспекторат към ВСС, Министъра на правосъдието, президента за независима проверка и разследване на незаконосъобразните действия на главния прокурор в този случай.

Въпреки призивите, пленумът на ВСС отказа без никакви аргументи провеждането на проверка по случая. Прокуратурата не се сезира. Парламентът и президентът отказаха да съставят анкетна комисия по случая. Новият министър на правосъдието не само отказа да упражни правомощията си за иницииране на дисциплинарно производство, но и заяви, че не вижда никакъв проблем в провеждането на такава среща. Неуточнена проверка се провежда единствено от Инспектората към ВСС (ИВСС), но това става при тотално затъмнение относно нейния обхват, изчерпателност и времеви хоризонт, описват действието на българските институции от петте формации.

"Общественото мнение свързва възникналата ситуация с недопустим лобизъм, злоупотреба с власт и корупция", обобщи ситуацията съдия Калин Калпакчиев.

От петте формации припомнят констатацията на Европейския съд по правата на човека в делото "Колеви срещу България" (2009), и доклада от извършената през 2016 г. независима проверка на прокуратурата. Според тях липсва ефективен механизъм както за независимо разследване на действията на главния прокурор, така и за неговото освобождаване от длъжност при извършени сериозни нарушения.

Тези два епизода всъщност показват злоупотребите с власт на най-високо ниво при гарантирана пълна безнаказаност, както и намерението това статукво да бъде продължено с още поне пет години посредством избирането на поредния зависим състав на ВСС, пише в откритото послание до вицепрезидента на ЕК.

Припомняме, делото "Колеви срещу България" бе образувано от съпругата на застреляния на 28 декември 2002 година пенсиониран прокурор Николай Колев.

Нито извършените през 2015 г. промени в Конституцията, нито промените в Закона за съдебната власт от 2016 г. уреждат създаването на такъв механизъм за отчетност, отговорност и възможност за отстраняване на главния прокурор.
Тази липса по същество поставя главния прокурор над и отвъд действието на принципите за върховенство на правото и на взаимния контрол и възпиране на властите (checks and balances), превръща го в крайно централизирана и свръховластена институция, която може да злоупотребява с предоставените ѝ правомощия без да носи отговорност за това, се казва в писмото.

Припомняме, именно недосегаемостта на главния прокурор, която се запази при промените в Конституцията от 2015 година стана повод правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставка.

От петте формации описват и проблема с увеличаването на агресията и тормоза срещу онези малцинствени членове на ВСС, които поставят тези проблеми и търсят адекватна институционална реакция за тях. "Вече станалите обичайни пропагандни атаки в медиите, контролирани от Делян Пеевски ескалират до нови нива на агресия. Освен самият председател на ВКС, на изключително агресивна клеветническа атака е подложена и съпругата му", пишат авторите на сигнала.

Те припомнят зловещия флаш-моб преди заседанието на пленума на ВСС, на което малцинството искаше проверка на главния прокурор. Тогава пред входа на ВСС шестимата инициатори на проверката бяха причакани от млади мъже с палячовски маски. В ръцете си младежите държаха шест одрани и окървавени агнешки глави, които после разхвърляха по тротоара пред сградата.

Считаме, че акцията с отрязаните агнешки глави е организирана от лица, свързани с бивш следовател, който обслужваше ръководството на прокуратурата и беше спасен от дисциплинарно производство от мнозинството във Висшия съдебен съвет с цената на откровено нарушение на закона, пишат до еврокомисарите.

Представители на мнозинството във ВСС открито призовават за оставката на Лозан Панов, а наскоро той самият в телевизионно интервю не изключи и наличието на заплаха за физическата му сигурност.

На този фон новият министър на правосъдието напълно отрича нуждата от реформа на прокуратурата, а правителството и парламентарното мнозинство игнорират препоръките Евродоклада за 2016 г.

Единствената промяна е досегашните напълно формални доклади на главния прокурор пред парламента да се представят не веднъж в годината, а на тримесечие, обясняват промените в съдебната власт.

Напълно естествено, при липса на каквато и да било перспектива за реформи и отчетност на прокуратурата, нейните избирателни действия и необясними бездействия продължават.

Ако позволим членовете на малцинството във ВСС и председателя на ВКС да бъдат сплашени, пречупени или обезвредени, няма да има как да очакваме на тяхно място да се появят нови застъпници на реформата и да се постигне очистване на съдебната власт в обозримо бъдеще. Особено печална ирония има в това, че управляващите смятат да използват предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС като допълнителен фактор, осигуряващ им безнаказаност в отказа от реформи и влошаване на положението в съдебната власт и медиите, пишат в сигнала си до ЕК.