Шефът на ВКС Лозан Панов поиска президентът Румен Радев да сформира специална комисия, която да разследва срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев. Това съобщават от ВКС.

Панов е изпратил писмо до президента, в което го призовава да упражни конституционно установените си правомощия и да сформира комисията.

Припомняме, че около срещата между тримата се разрази скандал. Тя стана известна като "Цумгейт" и доведе до оставката на Георги Гергов от ръководството на БСП. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се срамува, защото не се е срещал с криминално проявени. От своя страна пък Българската стопанска камара обяви, че не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща с обвинител номер 1.

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Говорителят на главния прокурор отказа коментар

В писмото си до Румен Радев, Лозан Панов посочва, че няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации. Според него авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение.

В тази връзка Панов се обръща към държавния глава с молба да упражни конституционно установените му правомощия и да сформира специална комисия, която да разследва случая. Той припомня, че главният прокурор притежава изключителни правомощия в сферата на наказателното производство и надзора за законност, като осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"
Обновена

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"

Не напуска обаче БСП, на която е член от 41 години

Шефът на ВКС изтъква, че главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в страната. Отказът му да отговаря на членовете на ВСС във връзка с нерегламентираната среща и липсата на каквато и да е институционална реакция според Лозан Панов хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава. Той определя като грубо показване на закона нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите.

У българските граждани се породило усещането, че дейността на прокуратурата се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики.

Инспекторатът към ВСС подхвана срещата на Цацаров, Дончев и Гергов

Инспекторатът към ВСС подхвана срещата на Цацаров, Дончев и Гергов

Проверяват за конфликт на интереси и почтеност

Лозан Панов изтъква, че действията на обвинител номер 1 пораждат основателни съмнения за дефицит и дори липса на правова държава. Той е убеден, че това ще доведе до легитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата. Панов предупреждава, че в обществото възникват основателни съмнения за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм. Според него напълно неоснователно изглежда твърдението, че съдебната власт е независима и не можем да се месим.

Лозан Панов счита намесата на президента за много наложителна, тъй като той може да предотврати девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата.

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

Предложението бе отхвърлено с 6 гласа "за"

Шефът на ВКС е убеден, че ако въпросната среща остане без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на гражданите в съдебната система, а пред европейските партньори страната е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици.

Лозан Панов посочва, че между властите няма "китайска стена", тъй като те си взаимодействат и са проява на единна държавна власт и суверенитет. Авторитетът и компетенциите на държавния глава олицетворяват съществуването и единството на държавата. В правна теория това положение е известно като "активен арбитраж" у държавния глава, оприличаван на "четвърта власт".

Лозан Панов приветства действията на Инспектората към ВСС да започне проверка по казуса. В същото време той изразява съжалението си, че проверката и доказването на фактите, свързани с данни за извършването на престъпление от страна на обвинител номер 1, не са в правомощията на главния инспектор. Прокуратурата е компетентен орган за това.

Панов се въздържа от коментира, тъй като по мнението му имало абсурдни събития. Той призовава президента Румен Радев като арбитър на трите власти да предприеме действия за установяване на истината за "Цумгейт", за да се предотврати срива на доверието в институциите.

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Двамата бизнесмени не били обвиняеми, подсъдими или криминално проявени

Според Лозан Панов резултатите от една обективна проверка на независим орган като президентската институция биха били основателен повод за сезиране на прокуратурата при данни за извършено престъпление. Така щели да се предприемат и последващи стъпки за охраняване на досъдебното производство от евентуални репресии върху разследващите магистрати от страна на Сотир Цацаров.

В заключение шефът на ВКС подчертава, че стойността на предоставените президента правомощия се проявява в единството с характера на самия президент. При един слаб като личност президент "силните" правомощия ще бъдат "слаби". И обратното. При един президент, притежаващ воля и характер, "слабите" правомощия могат да се изпълнят с истинска мощ.

Лозан Панов изразява дълбоката си вяра в силата на характера на Румен Радев.

"В момент, когато институционалното доверие в страната е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира, Вие, като най-висшестоящия и обективен арбитър, бихте могли да предотвратите тези негативни последици", подчертава Панов. Той допълва, че никой от поелите кръста да участват в управлението на страната, не бива да забравят, че историята ще бъде безпощадна към всички, които отказват да бранят достиженията на демокрацията и правовата държава.

БСК не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща с Цацаров

БСК не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща с Цацаров

Не са участвали в задкулисни договорки и политическо инженерство

Панов изразява дълбокото си уверение, с президента биха могли да работят заедно за връщането на доверието в институциите. Той вярва, че Радев занапред ще инициира онези законодателни промени в Конституцията, които да гарантират върховенството на правото и въведат онзи механизъм за контрол на главния прокурор, който занапред да ограничи възможностите за произвол от негова страна.

"Молбата ми към Вас ще завърша с една мисъл на великия Уинстън Чърчил: "Отговорността е цената на величието". В очакване на Вашия отговор, господин президент, оставам с уважение", пише в заключение Лозан Панов.