Георги Гергов подаде оставка като член на изпълнителното бюро на БСП. Това стана ясно, след като повече от два часа Националният съвет на БСП дискутира въпроса. Гергов сам е подал оставка.

Стана ясно обаче, че Гергов няма да напуска БСП, след като самият той напусна централата. "Не може да има развод с БСП, 41 години съм член на тази партия", отсече пред журналисти Георги Гергов и допълни, че съжалява, че така се получава и всъщност не разбира защо си отива.

Георги Гергов няма от какво да се срамува

Георги Гергов няма от какво да се срамува

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи да се гласува оставката на Гергов

Той обяви, че остава областен лидер, ако "не решат да го махнат".

Припомняме, преди няколко дни се разпространи по социалните платформи видео, в което бизнесменът Сашо Дончев обяснява по време на бизнес среща с дамски клуб за разговори между него и главния прокурор Сотир Цацаров и за оказван му натиск да спре подкрепата си за политическа партия "Да, България" и телевизия BiT. По-късно стана ясно, че срещата се е провела в офис на бизнесмена и член на ИБ на БСП Георги Гергов в ЦУМ в София, а самият социалист бе определен като посредник.

Вчера лидерът на БСП обяви, че не приема такова поведение от страна на член на ИБ на БСП и ще поиска оставката на Гергов на национален съвет.

Самият главен прокурор излезе с официална позиция по въпроса, в която отрича обвиненията за това да е оказвал влияние, а напротив - тълкува последните събития като опит да се окаже натиск върху прокуратурата.

"Другата седмица ще бъда медиен герой", коментира още Гергов и обяви, че следващата седмица ще "вади скелети". Запитан дали е редно политик да кани в офиса си главен прокурор и бизнесмен, той отвърна, че "няма да се обяснява". "Ще говоря в студиата, поканен съм от няколко медии", посочи той.

Гергов поясни, че не е чул тежки думи за себе си и всичко било много коректно.

"Нищо няма да коментирам по темата, защото в момента съм под тази емоция и мога да сгреша", коментира още той.

Гергов изтъкна, че няма ненаказано добро и съжалява, че е разбрал това на 60 години. Запитан каккви добрини е направил на лидера на БСП Корнелия Нинова, както самият той обяви по-рано, Гергов отвърна: "Е, вие какво сега, трябва да ви казвам, че благодарение на моите гласове, тя стана председател, това ли?".

Нинова иска оставката на Гергов на национален съвет

Нинова иска оставката на Гергов на национален съвет

След скандала между Сашо Дончев и Цацаров

"Всичко това, което се разиграва тези дни, тези публични изяви и всичко останало е със сериозни цели, сериозни корени и някъде от другаде се натиска копчето", подчерта той, но не знаел откъде.

Гергов бе категоричен, че винаги става въпрос за власт и за пари.

"Как ще напусна БСП, бе", контрира той по повод въпроса дали ще напусне столетницата. Гергов видял, че създава конфронтация вътре в партията и казал, че е по-добре да се приеме оставката му.

А на въпроса има ли врагове в БСП, той отвърна с въпрос: "Кой успял човек няма врагове?" Той е на мнение, че има врагове, защото се смята за силен човек и отстоява позициите си, знаел какво искам.

От 2013 година до момента БСП направила 5000 гласа повече в Пловдив. "88 000 гласа на тези избори и сме направили 7 депутати. Това не е станало без моята явна намеса и моето ръководство на партията в областта", похвали се Георги Гергов и коментира, че искам хората да живеят нормално. "Искам БСП да заеме позицията и тя си я е заела, така че не очаквайте да заливам партията с помия или да вадя нещо, което е срещу партията", категоричен бе той.

Относно кореспонденцията си с бизнесмена Сашо Дончев, Гергов обясни, че става въпрос за няколко SMS-a. "Ставаше въпрос за една статия в неговия вестник", поясни Гергов. "Той ми е написал "не се сещам за какво говориш", защото аз съм му написал "Благодаря, супер си". В статията има много информация и нито една оценка, обясни Гергов.

"Поемането на политическа отговорност е признак на добра политическа култура и на осъзнаване на това, че ние наистина сме партия , а не сме група за бизнес интереси", коментира пред журналисти Таско Ерменков от БСП по повод оставката на Гергов.

Според него няма нищо притеснително в това да пиеш кафе, с когото искаш, но когато заемаш политически постове, носиш политическа отговорност и Гергов си я понесъл.

"Не знам кой на кого е искал оставката. Факт е, че другарят Гергов си подаде оставката сам и смятам, че това един добър морален акт, за което го адмирирам", заключи Ерменков.