Българската стопанска камара (БСК) никога по никакъв повод не е участвала в задкулисни договорки и политическо инженерство. Това се посочва в позиция до медиите във връзка с разразилия се скандал за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Управителния съвет на БСК Сашо Дончев.

В позицията се подчертава, че Управителният съвет на Българската стопанска камара не е инициирал и не е упълномощавал Сашо Дончев да провежда среща с главния прокурор. В становището се изтъква, че Управителният съвет се е запознал с наличната фактология относно проведения разговор между двамата. Подчертава, че ако такава среща е инициирана, тя трябва да се проведе в сградата на Българската стопанска камара или на Главната прокуратура. Резултатите от нея пък трябвало да са станат публични.

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"
Обновена

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"

Не напуска обаче БСП, на която е член от 41 години

Припомняме, че в разпространяващо се по социалните платформи видео бизнесменът Сашо Дончев обяснява по време на бизнес среща с дамски клуб за разговори между него и главния прокурор Сотир Цацаров и за оказван му натиск да спре подкрепата си за политическа партия "Да, България". Дончев обясни, че е отишъл на срещата, организирана от бизнесмена и член на ръководството на БСП Георги Гергов, защото допускал "човешки разговор".

Натискът е заради борбата срещу монопола на "Булгаргаз", убеден е Сашо Дончев

Натискът е заради борбата срещу монопола на "Булгаргаз", убеден е Сашо Дончев

Така обясни скандала с главния прокурор Цацаров

От УС на БСК изтъкват, че имат пълното основание да смятат, че Сашо Дончев не е искал лична среща с главния прокурор, още по-малко в качеството му на председател на УС на камарата.

Те са категорични, че замесването на камарата в контекст на задкулисие, политическо инженерство и вмешателство в работата на държавните институции е некоректно, манипулативно и не отговаря на обективната истина.

В позицията се подчертава, че политическата намеса от всякакво естество противоречи на Устава на БСК и на основните принципи на организацията.

От Управителния съвет са категорични, че повече от 35 години камарата следва неотлъчно принципа да не се намесва в политиката и да стои равно отдалечено от всички политически сили. Представителите на бизнеса са убедени, че това е правилният подход за ефективна защита на интересите на членовете им, както и за позитивното развитие на българската икономика и общество.

От камарата възприемат разразилия се медиен скандал като опит да се отвлече общественото внимание от много значими теми и проблеми.

Цацаров предупреждава за активно мероприятие

Цацаров предупреждава за активно мероприятие

Недопустими са опитите за натиск върху работата на прокуратурата

Управителният съвет на БСК декларира категоричната си позиция, че и занапред не трябва да се променя прилаганият от БСК до момента подход на прозрачност в отношенията с институциите. От камарата са категорични, че винаги са се ръководили от принципите на прозрачност и обективност. Те своевременно са информирали членовете си и обществеността за своите предположения и публични активности.

В позицията до медиите се подчертава също, че се УС на БСК осъжда и се противопоставя на всеки опит на публични фигури да търсят решения на отделни проблеми по начин, различен от утвърдените законодателни и обществени норми на открит диалог и публичност.