Висшият съдебен съвет отказа проверка във връзка със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Това съобщават от институцията.

Пленумът на кадровия орган отхвърли предложението с 6 гласа "за" и 17 гласа "против".

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Двамата бизнесмени не били обвиняеми, подсъдими или криминално проявени

Припомняме, че около въпросната среща се разрази скандал, като дори се стигна до искането на оставката на обвинител номер 1. Георги Гергов пък подаде оставка от ръководството на БСП. От своя страна Управителният съвет на Българската стопанска камара обяви, че не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща със Сотир Цацаров.

Пред кадровиците Цацаров обясни, че не се срамува и не вижда нищо нередно в срещата с бизнесмените. Те не били обвиняеми, подсъдими или криминално проявени.

Мнозинството от кадровиците са отхвърлили предложението да се извърши проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка със срещата, станала известна като "ЦУМ-гейт".

Лозан Панов: Всички пътища водят към Пловдив

Лозан Панов: Всички пътища водят към Пловдив

Шефът на ВКС очаква да го тричат

Предложението бе направено от членовете на ВСС Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Юлия Ковачева и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В него е посочено, че проверката е необходима заради престижа на съдебната власт. Според вносителите всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на ВСС.

Кадровиците считат, че ВСС е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставено под съмнение.