Всички пътища водят към Пловдив. Това заяви пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той визира атаките с Пловдивския панаир и изтъкна, че няма как да не направи паралел с Апелативен съд - Пловдив, където по мнението му се въздейства на съдиите.

Лозан Панов определи като огромен скандал срещата между двамата бизнесмени Георги Гергов и Сашо Дончев и главния прокурор извън сградата на прокуратурата. За него е скандал, че тя се е провела в ЦУМ, в офисите на един от участниците и организатор на срещата, който е повикал Сотир Цацаров да отиде там.

И всичко това се случило в момент, когато в България се провеждат избори. Панов подчерта, че срещата е с член на Изпълнителното бюро на партия, която участва в тези избори.

"Ако това е въпрос, който смятате, че трябва да бъде подминат, замъглен, завоалиран, заметен, предоставям на вашата преценка. Трябва да има институционална реакция. Тя трябва да бъде от ВСС", категоричен е Лозан Панов.

Цацаров предупреждава за активно мероприятие

Цацаров предупреждава за активно мероприятие

Недопустими са опитите за натиск върху работата на прокуратурата

Лозан Панов посочи, има данни, че са проверявани лицата, с които е направена срещата. Той настоява ако това е така - да се разбере как е започнала тази проверка.

"Може би е започнала в ЦУМ, на кафе? Единственото весело събитие в цялата случка с ЦУМ-гейт е, че е в обедната почивка и ако някой на някой е оказал въздействие - то това е станало в обедната почивка и в неработно време на прокуратурата", подчерта Лозан Панов.

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Никой не питал кой, какво е поискал на срещата в ЦУМ

Панов твърди, че е разбрал, че се готви пуч, тричане за него, че по някакъв начин е оказвал въздействие върху магистрати. Шефът на ВКС обясни, че е поискал с писмо да му се предоставят протоколите от проведени общи събрания на съдиите в страната. Единственият протокол, който не му бил представен е от Апелативен съд-Пловдив. Всички останали са представили протоколите си. Лозан Панов посочи, че е от тях е видно, че самите участващи административни ръководители се опитват да въздействат на съдиите и да ги мотивират да гласуват на регионален и друг принцип.

Общите събрания са изцяло и приоритетно в този регион. От протоколите било очевидно е, че не Панов, а някой друг трябва да даде обяснение, например Галя Георгиева, защото тя познава този регион. Ако някой е оказал въздействие - трябва да стане ясно кой и как, настоява Панов.

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Двамата бизнесмени не били обвиняеми, подсъдими или криминално проявени

Лозан Панов призова журналистите да се запознаят с тези протоколи, тъй като от тях щели да излязат много интересни неща. Панов носи част от протоколите, за да ги представи пред колегите си от ВСС. В тях самите съдии споменавали това не е законно, това не е правилно, не трябва да се прави това. Лозан Панов обърна внимание, че това се е случило дори във ВКС, докато е бил в отпуск. Той подчерта, че гласът на един съдия, било то административен ръководител, е равен на гласа на всеки един съдия. Административният ръководител няма участие в този процес, посочи Лозан Панов.

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Младежи с маски държат карантиите

Това е съдебната номенклатура, която се опитва да запази своите позиции и за да не се допусне това, за да не се възпроизведе моделът във ВСС. Лозан Панов отправи апел към административните ръководители, че нямат място в този процес. Всеки трябва да гласува свободно, подчерта, той.

Ако ще правим костинбродски сценарий за избор на ВСС, това не бива да се случва, подчерта той.

Лазан Панов изтъкна, че не се интересува от това кой кого е номинирал, а от процеса как това се е случило. Ясно е, че ще има избори за ВСС, ще бъдат избрани магистрати, въпросът е как това се е случва - дали става прозрачно и публично. Едно е да бъде публично, друго е да бъде прозрачно - да се знае по какъв механизъм съдиите номинират своите кандидати, коментира шефът на ВКС.

Той призова да не се подменя основната тема с атаките на прокуратурата, която се е активизирала в този момент.