Образувано е производство във връзка със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов. Това съобщава Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС).

От инспектората допълват, че то е образувано предвид засиления обществен интерес към станалата публично известна среща.

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

Предложението бе отхвърлено с 6 гласа "за"

Административното производство касае проверки за почтеност и конфликт на интереси, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. То касае и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

От Инспектората подчертават, че производството е образувано по постъпил сигнал. То е на етап отстраняване на нередовности по сигнала.

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"
Обновена

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"

Не напуска обаче БСП, на която е член от 41 години

В съобщението до медиите се изтъква също, че Законът за съдебната власт не допуска да се оповестяват повече подробности извън наличието на образувано производство. Самоличността на подалия сигнала не трябва да се разкрива и не трябва да се разгласяват факти и данни, станали известни във връзка с разглеждането му, тъй като е служебна тайна.

От Инспектората на ВСС информират също, че могат да се самосезират и по публикации в средствата за масово осведомяване, ако те съдържат имената на лицето, срещу което се подава сигнала, заеманата от него длъжност и конкретни данни за нарушението, за което се твърди. Трябва да има информация и за място, период на извършване на нарушението, описание на деянието и други обстоятелства, при които е било извършено.

БСК не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща с Цацаров

БСК не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща с Цацаров

Не са участвали в задкулисни договорки и политическо инженерство

Публикацията трябва да се позовава на документи или други източници, които съдържат информация, подкрепяща изложеното, в това число посочване на данни на лица, които биха могли да потвърдят съобщените данни или да предоставят допълнителна информация.

Наличието на образувано производство по сигнал не налага образуването на проверка по самосезиране, подчертават от инспектората.