Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган. Това заяви пред журналисти във Велинград президентът Румен Радев.

Изказването му е по повод вчерашното писмо на председателя на ВКС Лозан Панов с искане държавният глава да сформира специална комисия, която да разследва т.нар. Цумгейт.

Президентът посочи също, че е изумен от това, че точно съдия номер едно го призовава да сформира специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията.

Иначе Румен Радев заяви, че споделя тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система.

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Твърденията му са необективни и несправедливи

Държавният глава припомни, че Лозан Панов се позовава на Решение 25 от 1995 г. на Конституционния съд, според което президентът има право на извънконституционна намеса при определени политически ситуации.

"Само, че в неговото писмо до мен, той спестява най-важното - какви са формите на тази намеса, а те са формулирани много ясно. Тази намеса може да бъде чрез писмени и устни изявления. Нещо, което аз правя пред вас", заяви Румен Радев.

Според него, очакванията на всички са за съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по Конституция.

"Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение", посочи още президентът Радев и допълни, че е отговорил писмено на председателя на Върховния касационен съд.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че държавният глава свиква КСНС по тема "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване" и изрази очакванията си по време на заседанието да бъде представено състоянието на отговорните държавни органи и институции, които трябва да гарантират националната сигурност, както и да бъдат набелязани комплексни мерки. "Не искам въпросите за нашата сигурност да бъдат решавани на парче и конюнктурно. Ако си затворим очите и кажем, че няма рискове, означава да извършим предателство към самите нас", категоричен бе президентът.

Президентът Радев свиква КСНС

Президентът Радев свиква КСНС

Темата е за рисковете и заплахите за националната ни сигурност

Помолен да коментира предложението администрацията на държавния глава да извърши районирането при евентуални мажоритарни избори, Румен Радев припомни, че България е парламентарна република.
"Виждам, че някои депутати се държат така, сякаш сме президентска република. Ако наистина го искат, нека да го кажат. Ако ли не - нека не бягат от своята отговорност", заяви президентът и добави, че държавният глава няма такива правомощия и няма закон, който може да променя Конституцията.