Председателят на етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров поиска оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Господин Панов, ако имате капчица достойнство, подайте си оставката. Това заяви пред bTV в предаването "Тази събота и неделя" Тодоров.

Няма процедура за разследване на главния прокурор, възмущава се Калин Калпакчиев

Няма процедура за разследване на главния прокурор, възмущава се Калин Калпакчиев

От 5 години пита дали Цацаров е в една масонска ложа с Георги Гергов

"Не защото аз съм Ви обиден - аз съм разочарован от Вашето поведение. Вие не сте длъжни на членовете на ВСС, които са Ви избрали. След като се разграничавате от нас, не се възползвайте от поста, който ние Ви осигурихме", заяви Ясен Тодоров.

Изслушват шефовете на апелативни съдилища, от които Панов искал информация

Изслушват шефовете на апелативни съдилища, от които Панов искал информация

Реши Висшият съдебен съвет

Непочтен политически сценарий - така председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров описа скандала ЦУМ-гейт

Припомняме, с името ЦУМ-гейт е наречена срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, организирана от бизнесмена и член на БСП Георги Гергов. 

Тодоров заяви, че случващото се е опит за натиск. Според председателя на етичната комисия, сценарият включвал атака срещу главния прокурор и респективно върху работата на прокуратурата.

Лозан Панов: Всички пътища водят към Пловдив

Лозан Панов: Всички пътища водят към Пловдив

Шефът на ВКС очаква да го тричат

"Чухме Лозан Панов (председателят на ВКС - б.р.) да обвързва активността на Прокуратурата с този скандал - ЦУМ-гейт. Едва ли не Прокуратурата работи много активно, за да прикрие този скандал", посочи Тодоров.

По думите му в последните дни Прокуратурата е извършила планирани от месеци акции - влязла е в няколко държавни дружества. "Това не са неща, които се правят от днес за утре", категоричен бе той.

На въпрос защо атаката срещу главния прокурор да е политическа, Ясен Тодоров отговори: "защото се цели дестабилизиране на цялата страна. Тази атака идва от политическа сила, която не е успяла да влезе в парламента или от политически сили, които не са влезли в парламента и имат интерес този парламент да няма дълъг живот, за да направят опит отново да влязат във властта", коментира Тодоров.

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Никой не питал кой, какво е поискал на срещата в ЦУМ

Той визира всички хора, присъствали в стенограмите АГРО гейт (стенограмите от среща за формиране на нов политически проект - б.р.). По думите на Тодоров още от миналото лято правят планове: "за клатене на държавата, за стремеж за влизане в законодателната и изпълнителната власт. За никакви съдебни реформи и благородни цели не става въпрос", коментира той.

Тодоров все пак не скри, че му е станало гадно от флашмоба с отрязани агнешки глави, провел се преди заседанието на ВСС в четвъртък. На въпрос кои са агнешките главички, Тодоров коментира, че това са хора, които са във властта от периода на правителството, управлявало България в периода 1997 - 2001 г.

Той бе категоричен, че в частен разговор Цацаров е коментирал срещата със Сашо Дончев и Красимир Георгов, но отказа да даде подробности.

Според Тодоров всеки магистрат имал право на личен живот и въпросът бил доколко личните му контакти влияят върху интегритета му и независимост и действията му като магистрат.

След него в студиото бе съдия Калин Калпакчиев, който припомни, че от пет години - още по време на номинацията на Сотир Цацаров за главен прокурор, пита дали сегашният прокурор номер едно е член на масонска ложа.