Магистрати от Софийския Районен съд протестират пред Висшия съдебен съвет. Протестът е провокиран от решението на Съдийската колегия на ВСС от вторник да не утвърди Албена Ботева за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд.

По време на протеста подалият оставка Методи Лалов заяви, че в контекста на мониторинговия доклад за състоянието на съдебната система у нас това е политика, която е недопустима.

"Един кандидат, предложен, излъчен от Общото събрание, какъв е мотивът да бъде върнат - че бил част от предишното ръководство", коментира Лалов.

Евродокладът е "снимка" на последните 10 години, според Лозан Панов

Евродокладът е "снимка" на последните 10 години, според Лозан Панов

ВСС не се вслушва във волята на магистратите, каза председателят на ВКС

По думите му не е взето предвид, че Ботева е подала оставка в дух на солидарност, а решението е било продиктувано от мотива да се даде възможност на новото ръководство да назначи свои заместници. Той обясни, че според правилника тези заместник-председатели са без мандат.

"Това не означава, че подалият оставка не може временно поне да продължи да ръководи съда", коментира Лалов. Бившият председател на СРС изтъкна, че съдът ще изживее страхотна криза, ако новото ръководство не е запознат с администрирането на този съд.

По думите му в съда работят 830 души, има милиони левове бюджет, стотици хиляди дела, сгради с огромна площ, изключителен недостиг на администрацията и на фона на това от ВСС казват - "не, няма да е вашият, защото вие така сте казали".

Лалов, който подаде оставка като административен ръководител на Софийския районен съд, считана от 1-ви февруари обясни, че е задължил магистратите да присъстват на Общото събрание заради необходимостта от спазване на трудова дисциплина.

Той припомни, че именно Общото събрание е форумът, на който трябва да се сблъскват позиции. По думите му управлението на една структура означава това - да се чуят вътре проблемите и след това да се тръгне към решение.

Протестът на магистратите от СРС е подкрепен и от други техни колеги от различни съдилища в София. Час след началото на протеста, за да се срещнат с колегите си от ВСС слязоха единствено Лозан Панов и Калин Калпакчиев, член на ВСС.

Съдиите отново излизат на протест

Съдиите отново излизат на протест

Мнозинството от Съдийската колегия иска да овладее СРС, гласи позиция на съдиите

Играе се с търпението на колегите. Така Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд коментира решението на ВСС да не назначи Албена Ботева за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд.

Той заедно с колегата си Калин Калпакчиев бяха единствените, които се срещнаха с протестиращите магистрати. На протеста, в който се включиха 40-50 магистрати, присъстваха и двама бивши народни представители - Методи Андреев и Петър Славов.

Съдии от Софийския районен съд излизат на протест

Съдии от Софийския районен съд излизат на протест

Посочени бяха примери

Пред медиите Лозан Панов заяви, че колегите му в Софийския районен съд имат предел на търпение и те трябва да бъдат чути.

"Съвсем логично и последователно председателят на СГС е внесъл предложението за съдия Ботева. За съжаление тя не успя да събере необходимите гласове - изпълняващ длъжността.

За мен съдия Ботева беше моралният победител във всичко това, което се случи във вторник, защото тя изрази своята позиция. Тя е човек, който имаше възможност последователно, плавно да осигури избора на ново ръководство, да няма сътресение в Софийски районен съд", коментира председателят на ВКС.

По думите му отговорна позиция на ВСС изисква съобразяване с мнението на колегите магистрати. Панов коментира още фактите около протеклото Общо събрание на СРС, по време на което става ясно, че някои магистрати са гласували по два пъти.

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Изпратил му съобщение по "Вайбър"

"Все още като че ли магистратите не са готови да проявят това самоуправление в неговите истински параметри, но това е един процес, в който всички ние трябва да се учим", каза Панов.

Според него във всички случаи, ако не бъде избрано ръководство на съда, което временно да поеме управлението - това само ще задълбочи проблемите. "Това няма да спомогне за тяхното решаване", категоричен бе Панов.

По думите му, за да има адекватни решения, е по-добре да се чуе мнението на колегите. "Проблемите на СРС са много и ако ние не чуем колегите, ние няма как да вземем адекватни решения. Първата стъпка е изпълняващ длъжността. Още на тази първа стъпка има съпротива, която за мен е неаргументирана", коментира още той.

Съдии от СРС „скочиха” на Захариева, тя не се дава

Съдии от СРС „скочиха” на Захариева, тя не се дава

Обвиниха я, че не е спазила обещанието си за заплатите им

"Отговорното решение изисква адекватна реакция, а тя е съдът да не бъде оставян без ръководство", категоричен бе Панов. По думите му ще е трагично, ако няма избрано ръководство след 31-ви януари.

"Сигналите, свързани със самоуправлението доказват само едно - винаги се опитваме някой друг да ни е виновен вместо ние сами да поемем отговорността си. Магистратите трябва да разберат, че отговорността е и тяхна", смята още председателят на ВКС.

Към 13:20 часа протестиращите се разотидоха. За месец и половина това е вторият протест на магистрати.