Председателстващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов призна, че си е писал по "Вайбър" с председателя на Софийския районен съд Методи Лалов. В студиото на БиТиВи Узунов призна още, че той е автор на репликата "Недей да ги караш хората тук".

Припомняме, че именно тя стана причина административният ръководител да обяви в навечерието на съдийския протест, че е обект на натиск и ще подаде оставка.

Узунов е категоричен, че кореспонденцията му е изцяло добронамерена.

По-рано Димитър Узунов бе забъркан и в друг скандал с комуникации. Той бе обвинен, че чрез SMS-и уведомявал премиера Бойко Борисов за хода на заседание в съдебния съвет. Узунов обясни, че си говори с може би десетки магистрати в страната.

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Разменят си взаимни обвинения

Той коментира, че не е "мъжкарско човек да изкарва съобщенията на другия". След това Димитър Узунов показа какво си е писал с Методи Лалов. Узунов се свързал с шефа на районния съд, след като било взето решение възнагражденията на съдебните служители да бъдат вдигнати.

Той е категоричен, че увеличаване на заплатите е било основното искане на съдиите от Софийския районен съд и това вече е направено.

Друго искане било свързано с институционалната подкрепа. Узунов твърди, че на протеста на съдиите имало хора от "Протестна мрежа". По-късно през деня пък бившият правосъден министър Христо Иванов обявил новия си политически проект. По мнението на Димитър Узунов всичко това показвало, че е бил прав като заявил на Методи Лалов, че е бил употребен.

Христо Иванов все пак прави нов политически проект

Христо Иванов все пак прави нов политически проект

Заедно с Иво Прокопиев, Радан Кънев...

Председателстващият кадровия орган отбеляза също, че тези събития са се случили около годишнината от "абдикирането на Христо Иванов от проблемите на съдебната система". Той пожела успех на Иванов като политически лидер. По думите му Христо Иванов си е посочил човека във ВСС и това бил Калин Калпакчиев. Узунов подчерта, че в заседателната зала Христо Иванов е политиканствал и накрая станал политик.

Димитър Узунов критикува колегата си в съвета Калин Калпакчиев за малкото свършена работа в поверената му комисия по натовареността и съдебната карта. Той отбеляза също, че заради грижата, която ВСС полагал за районния съд, натовареността на магистратите там е спаднала от 110 на 70 дела на човек.