7000 лева е заплатата във Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако целта ви е да ни помогнете - нямаше да ни размахвате пръст. С тези думи председателят на Софийския районен съд Методи Лалов се обърна към представителите на Висшия съдебен съвет. Вече повече от час продължават разговорите на магистратите.

Припомняме, че служители и съдии от Софийския районен съд излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. Към тях се присъединиха и граждани, които скандират "Оставка", "Мафия", "Долу Цацаров".

В началото на протеста стана ясно, че председателят на Софийския районен съд Методи Лалов е депозирал оставката си. В понеделник това ще направят и заместниците му.

Магистрати от Софийския районен съд протестират пред ВСС
Обновена

Магистрати от Софийския районен съд протестират пред ВСС

Към съдиите се присъединиха и граждани

Протестиращи магистрати, които участват в преговорите с членовете на ВСС, освиркаха изказването на Каролина Неделчева, която се опита да обвини подалия оставка Лалов за състоянието на съдилището. Думите: "От вашия мандат се отчита такова голямо текучество", предизвикаха бурна реакция от страна на магистратите, дошли да го подкрепят. "Вината за състоянието на нещата е и ваша", заяви Неделчева, на което Лалов веднага отговори: "Нищо не разбирате".

От разговорите стана ясно, че на един деловодител в Софийския районен съд не се падат по 1200 нови дела, а 2000.

Магистратът Неделчева припомни на председателя на Софийски районен съд, че преди време от ВСС са отпуснали 10 щата за съдебни помощници. "След няколко месеца колегата Лалов поиска да бъдат трансформирани в озеленителни и чистачи", коментира тя. Каролина Неделчева изтъкна, че ако Лалов е искал да бъде попълнен щатът, е трябвало да направи така, че действително да работи.

По време на разговорите системният администратор на съда, поддържащ компютрите и периферията, заяви, че според класификатора, приет от магистратите от ВСС, максимално един статистик може да получи 660 лева. Масово напускат служителите. Петко Петков заяви по време на срещата: "Не може г-н Цацаров, който е решавал 160 дела годишно да разбере какво му е на един съдия в СРС". По думите му съдия в СРС има минимум по 60 дела на месец.

Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка
Обновена

Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка

Гневен съм, призна Методи Лалов

Зам.-председателят на Софийския районен съд Валерия Ботева заяви, че не може да подмине с мълчание упрека, че едва ли не провеждат конкурсите задкулисно, че едва ли не с Лалов са приятели. Тя информира, че всяка седмица напускат поне по двама служители.

Стана ясно още, че 15 архивари обработват 600 000 дела. Всички заместник-председатели, съдии и ръководители на служби изслушват кандидатите за магистрати, увери Ботева. По думите й не е проблем ВСС да направи вътрешен одит предвид последните проверки.

На 35 000 квадратни метра имаме 13 чистачки - това не е ВКС, където влизат 10 души на ден, коментира Лалов. Освен това призовкарите в Софийския районен съд ходели масово с личните си автомобили, тъй като имали 1500 призовки на месец.

Валерия Ботева посочи, че Софийският районен съд е лицето на правната система. Ако няма първа инстанция, няма и втора, посочи Ботева и препоръча на висшите магистрати да вдигнат тези щори (бел. Ред. От залата, в която традиционно заседава ВСС) и да чуят какво искат хората. "Вижте хората и техните проблеми, техните проблеми са такива, защото няма законодателни промени, няма ефективно управление на този орган", каза още Ботева, която е съдия в отпуск по майчинство.

Лалов попита какво става със съдебната карта и изтъкна, че пред обществото излиза, че от Софийския районен съд искат още пари. "Не - искаме да ги преразпределите вътрешно", коментира той.

95 000 са новообразуваните дела в Софийския районен съд. По думите на Лалов страшна била бакията и със съдебните заседатели.