Няма процедура в българското законодателство, която да позволи независимо разследване на главния прокурор. Това коментира в предаването "Тази събота и неделя" по bTV съдия Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров
Обновена

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров

Искали да дестабилизират страната, твърди шефът на етичната комисия на ВСС

По думите му това действа развращаващо и деморализиращо на цялата прокуратура, тъй като тя е йерархична структура. "Назначаването на главния прокурор определя как ще функционира тя - дали прокуратурата ще действа независимо", коментира още той.

Според Калпакчиев разговорът трябва да се съсредоточи върху фактите и тяхната логическа връзка. "Тогава, когато Прокуратурата пет години не разследва един сигнал и започва да го разследва, тогава когато се почувства застрашена - всеки страничен човек ще каже: "Защо сега", коментира още той.

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Никой не питал кой, какво е поискал на срещата в ЦУМ

Калпакчиев визира доклад на самата прокуратура, в който още преди време тя си признава един основен недостатък - кампанийност и особена активност при смяна на правителства. "Известно е, че главният прокурор участва в срещи с министър-председателя всяка сряда до обяд. Затова и насрочиха прокурорската колегия следобед", посочи Калпакчиев. Той запита какво си говорят по време на тези срещи, дали не се обсъждат дела и сам отговори, че няма как да знаем, защото главният прокурор не отговаря дори на журналистически въпроси.

Калпакчиев припомни, че от пет години пита дали обвинител №1 е в една масонска ложа с Георги Гергов. До този момент не е получил отговор.

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

ВСС няма да проверява Цацаров за срещата с Гергов и Дончев

Предложението бе отхвърлено с 6 гласа "за"

"Независима трябва да е съдебната власт и главният прокурор трябва да отговаря пред ВСС, а не пред министър-председателя", категоричен бе Калпакчиев. По повод коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за действията на Прокуратурата и нейната активност по румънски модел, Калпакчиев посочи, че соченият за румънски модел е пропагандно клише.

"Въпросът е Прокуратурата да действа законно и по правилата и да бъде ефективна. Аз не смятам, че тази кампания, която в момента се води, демонстрира ефективността на Прокуратурата. Ефективността на Прокуратурата се оценява от влезлите в сила осъдителни присъди. В момента имаме акции, както на времето МВР правеше шумни акции. Искаме резултати", настоя Калпакчиев.

Той бе категоричен, че скандалът не е във ВСС, а в главния прокурор, който се среща с двама бизнесмени - единият от които действащ политик. "Това показва зависимост на съдебната власт, зависимост на главния прокурор. Това води в очите на всеки наблюдател до заключението, че престижът, авторитетът на правосъдието е уронен", категоричен бе Калпакчиев.

Калпакчиев заяви, че разговорът за това какъв трябва да е стандартът при контакти на един висш магистрат в службата и извън службата е важен, но той не се е състоял в рамките на този Висш съдебен съвет.