Няма от какво да се страхувам по простата причина, че няма от какво да се срамувам. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за кореспондента на БНТ в Брюксел във връзка със скандала "Цумгейт".

Обвинител номер едно бе в Брюксел по покана на федералния прокурор на Белгия. Той коментира, че по време на срещите му в Европейската комисия не е бил проявен интерес към "Цумгейт" и проверката на инспектората.

Припомняме, че скандалът се разрази около среща на Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ. Случаят, станал известен като "Цумгейт", доведе до оставката на Гергов от ръководството на БСП. Миналата седмица шефът на ВКС Лозан Панов поиска президентът да сформира спецкомисия за казуса, но държавният глава се дистанцира, казвайки, че крамолите във ВСС не са дневният ред.

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Говорителят на главния прокурор отказа коментар

"За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован", категоричен е Сотир Цацаров пред кореспондента на БНТ.

Той подчерта, че няма какво да крие по т.нар. сценарий "Цумгейт". Освен това е предпочел да замълчи до момента, докато чуе всички или поне повечето словесни упражнения върху името си. По думите му те били подредени от момента на появата на един клип в YouTube до обръщението до държавния глава, писания до ЕК и т.н.

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Това е в правомощията на Румен Радев

Сотир Цацаров обясни, че след като тези упражнения са продължили достатъчно време, добре е и той да каже няколко думи. Той е категоричен, че не се е пазил, а просто е решил, че човек трябва да подходи с разум, търпение и мисъл, като съзнава истинските цени на тези, които са в центъра на този режисиран театър.

"Добре, среща в ЦУМ - нерегламентирана, забранена, нарушение на закона, с което нарушение на закона главният прокурор поставя пряко, ако цитираме едно писмо до президента, под въпрос устоите на правата държава. Хайде да говорим сериозно и реално. Срещата не е нерегламентирана по простата причина, че у нас регламент за такива срещи няма", заяви Цацаров.

Той коментира, че в същото време всички, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не са казали и дума за това да се въведе механизъм, в който всички тези срещи да станат явни. Цацаров настоява обаче не само неговите, а и тези на председателя на ВСС, на членовете на ВСС, а защо не и на хората от изпълнителната власт. Всичко обаче да бъде регламентирано. Цацаров подчерта, в момента този, който казва, че такъв регламент има, очевидно лъже. "Това не е оправдание, разбира се. Срещата освен всичко друго била тайна - срещата не е тайна, срещата е в ЦУМ, на 200 м от Съдебната палата", подчерта главният прокурор.

Дневният ред не са крамолите във ВСС, дистанцира се Радев

Дневният ред не са крамолите във ВСС, дистанцира се Радев

Той напомни, че президентът не е разследващ орган

На въпрос защо точно в ЦУМ, той отговори: "Защото си представете, че някой от участниците не е искал да се появи в Съдебната палата". Самият Сотир Цацаров не намира нищо нередно да се види с хора с изначалното съзнание, че няма да дискутира проблеми, свързани с длъжността му и ще си тръгне без да обещава, ангажира, злоупотребява с длъжността си.

Инспекторатът към ВСС подхвана срещата на Цацаров, Дончев и Гергов

Инспекторатът към ВСС подхвана срещата на Цацаров, Дончев и Гергов

Проверяват за конфликт на интереси и почтеност

Обвинител номер подчерта, че не е отишъл на скрито място по нощите и не е отишъл да се крие. Отишъл е с охраната от НСО, от която по закон дори не може да се откаже. Тя е постоянно с него през целия му ежедневен живот. "Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи. Не. Ще тръгна да говоря за повече детайли от тази среща. Не. Мисля, че при такива срещи човек трябва да притежава елементарна коректност и възпитание. Иначе може би трябваше и аз да пусна един клип в YouTube, но едва ли бих докарал в такава трапезна обстановка", коментира още Сотир Цацаров.

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"
Обновена

Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"

Не напуска обаче БСП, на която е член от 41 години

Той подчерта, че срещата не е с обвиняеми или разследвани лица, нито с такива, които са обект на проверка. Цацаров настоя за честност в това, когато се правят упражнения върху името на главния прокурор.

"Независимо от това дали аз имам позитивни или негативни чувства към лицето Сашо Дончев, той не е обект на проверка, Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник". Подчерта Цацаров и заключи, че се е стигнало до положение, в което нещата са се преекспонирали съвсем целенасочено.

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Цацаров не се срамува от срещата с Гергов и Дончев

Двамата бизнесмени не били обвиняеми, подсъдими или криминално проявени

Помолен да разясни кого има предвид, казвайки, че едното от лицата отказва да се яви в прокуратурата и дали това е Сашо Дончев, Сотир Цацаров заяви, че никого няма предвид. Той смята, че когато в личния си живот някой се среща с хора, просто трябва да има елементарна коректност и възпитание. Той е категоричен, че не трябва от него да се очаква да разкрие битовите подробности на тази среща.

"Да задам един въпрос на тези, които се опитват да поддържат този огън ежедневно: Грешно е да се срещнеш на 200 метра от Съдебната палата, в ЦУМ, с Георги Гергов и Сашо Дончев. Грешно обаче не е тогава да посетиш адвокатска кантора на една от най-маститите адвокатски фирми в София - това не е грешно. Грешно е аз да отида на тази среща, не е грешно член на ВСС - същият този, който пише писъмца навсякъде, да се срещне с лидер на политическа партия. Той в какво качество се среща?", заяви Цацаров.

Той сподели, че не може да разбере какво е самочувствието на тези хора да мерят неговия морал, а да забравят себе си. Или просто им е удобно да го направят, защото биха лъснали техните поразии, коментира главният прокурор.

БСК не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща с Цацаров

БСК не е упълномощавала Сашо Дончев да се среща с Цацаров

Не са участвали в задкулисни договорки и политическо инженерство

На въпрос с кой лидер на политическа партия се е срещал въпросният господин от ВСС, обвинител номер 1 отговори да не се очаква от него да затъне толкова. Категоричен е, че няма да слезе на това ниво. Сотир Цацаров заяви, че не може хора, които се опитват да скрият собствените си грехове или да намерят завеса за собствените си страхове, да се упражняват с него. Категоричен е, че няма да слезе до тяхното ниво.

"По същия ще кажа за колегата председател на ВКС - зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности", заяви Сотир Цацаров по отношение на Лозан Панов.

Той подчерта, че няма да ги коментира и няма да ги каже, защото на първо място от Брюксел българският председател на ВКС не може да бъде коментиран или очернян. Второ - върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има след Сотир Цацаров и не може да въвличат институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции. В заключение Цацаров заяви, че ако някой желае да го прави, той в неговия тон няма да влезе, но едва ли може да очаква, че може да се упражнява върху него.