С писмо от Съюза на съдиите призовават за връщане и придържане към нормалността. То е публикувано на страницата на Съюза на съдиите пет дни след като членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов направил "недопустима намеса" като поискал информация дали по апелативни райони се правят предварителни уговорки за издигането на "единни" кандидатури в новия съвет.

Припомняме, по-рано през деня от прокуратурата обявиха, че намират за недопустими "внушенията на Лозан Панов" и искането му, изпратено до президента Румен Радев да бъде разследвана срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и члена на БСП Георги Гергов в ЦУМ. Панов призовава за сформиране на специална комисия по казуса "Цумгейт".

На 11 май с 11 гласа "за" срещу 7 "против" членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъдиха Лозан Панов с декларация. Текстът на документа гласи: "ВСС определя като недопустим опит за намеса от страна на председателя на Върховния касационен съд изискването на информация за провеждане на общи събрания и предлагане на кандидатури за ВСС, както и изискване на протоколи от такива събрания".
Декларацията бе предложена от 12 кадровици, сред които Димитър Узунов, Галя Георгиева, Сотир Цацаров.

Дневният ред не са крамолите във ВСС, дистанцира се Радев

Дневният ред не са крамолите във ВСС, дистанцира се Радев

Той напомни, че президентът не е разследващ орган

В медиите е оповестена информация, че в апелативни райони е започнало обсъждане на "обединяване" около единни кандидатури за членове на следващия състав на ВСС, разказват предисторията на днешното писмо от Съюза на съдиите.

"Някъде това е станало и на среща между председатели на съдилища в апелативен район, а впоследствие били проведени общи събрания и подложено на гласуване предложение за бъдеща подкрепа на един кандидат. Всичко това се случило преди официалното започване на кампанията. След медийното публикуване на тези факти, е последвал отказ за представяне на протоколите от проведените общи събрания, изискани от журналист по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров
Обновена

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров

Искали да дестабилизират страната, твърди шефът на етичната комисия на ВСС

ВСС също отказа да ги изиска. Само можем да гадаем защо, пишат съдиите.

"Председателят на ВКС обаче изиска протоколите, след което ги и публикува на страницата на ВКС. И именно това, а не друго, ВСС определи като "недопустим натиск" от страна на председателя на ВКС спрямо....Не стана ясно спрямо кого", пишат съдиите.

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Твърденията му са необективни и несправедливи

"Осъществена била напълно законосъобразна дейност, съзвучна с правилата на Закона за съдебната власт (ЗСВ) за избор на членове на ВСС. Въпреки цялата й законосъобразност обаче тя очевидно трябвало да се пази в строга тайна, поради което обществото, както и магистратите не следвало да получат информация за събранията. Действията на председателя на ВКС по осветляване на същата напълно законосъобразна дейност, която поначало не е секретна, представлявали обаче "недопустим натиск". Някой успя ли да се ориентира?", питат риторично съдиите.

Магистратите съобщават и за друго решение от същото заседание на Пленума на ВСС - да се приеме един от предложените от Комисията за атестиране и конкурси варианти за хронограма за предстоящия избор на председател на Върховния административен съд, но с "корекция". Промяната е за крайните срокове на представяне на становища и въпроси към кандидатите, публикуването им на сайта на ВСС и изслушването и гласуването на кандидатите.

В резултат на тази "корекция" кандидатите следва да бъдат изслушани от пленума на ВАС непосредствено след съдебната ваканция, въпросите и становищата към кандидатите ще бъдат обявени два дни преди самия избор, който, от своя страна ще се проведе на 11.09.2017 г. - два месеца и десет дни преди изтичане на мандата на сегашния председател на ВАС. Съгласно публично достъпната информация, мотиви за така предложената и гласуваната от мнозинството "корекция" не са били обявени, се казва в писмото.

Това са само две от поредицата решения на мнозинството от членове на ВСС, които не съответстват и на минимални изисквания за логичност и последователност. Това мнозинство обаче не се чувства отговорно за тези решения и явно счита, че не дължи отчетност за взимането им. В противен случай нямаше да е неясно коя смислена теза обосновава взимането на тези решения и защо остава неопровергано усещането, че това мнозинство гласува съобразно някакви указания.

Факт е, че съм най-проверяваният председател, призна Лозан Панов

Факт е, че съм най-проверяваният председател, призна Лозан Панов

Милиционерски и мафиотски прийоми, определи сигналите срещу себе си шефът на ВКС

Обръщението на съдиите завършва с цитат от стихотворението "Борба" на Христо Ботев: "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита..."