Атакуват ме с милиционерски прийоми и похвати от мафията. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира пред журналисти медийните атаки срещу него, цитиран от Де факто. Той обясни, че е най-проверяваният председател на съд.

Освен сигнали от една телевизия до Инспектората, от името на юридическо списание, издавано в провинцията, са изпратени извадки със стари записи от СРС (от 2006 г.) между шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев и неизвестен събеседник. Извадките са изпратени до всички съдии от ВКС, ВАС, софийските градски магистрати.

В извадката, добила публичност още миналата година, се обсъжда предстоящия избор на председател на столичния административен съд и се говори за "38-40 годишен човек", потърсил помощ за избора от Георгиев. Имена не се назовават.

Списанието, от чието име са разпратени СРС-тата, се издава от Великотърновския университет "Св. Св.Кирил и Методий". Главният му редактор проф. Дончо Хрусанов категорично е отрекъл да са изпращали подобни писма.

"Как да отговарям и коментирам подобни атаки? Към 2007 г., когато станах председател на Административен съд - София-град не съм бил на 38-40 г., бях на 35", обяви днес Панов.

Той напомни, че във въпросните извадки от СРС няма имена. Процедурата за издигане на председатели при прохождането на административното правосъдие беше друга - всички председатели бяха номинирани от председателя на ВАС Константин Пенчев.

Според него целта е да се отправи сигнал към съдиите и към обществото, че всички сме маскари. По този начин да се отвлече вниманието от същински скандали, категоричен бе Панов като посочи "ЦУМ-гейт".

Запитан дали зачестилите атаки срещу него не са сигнал и за подготвян "импийчмънт" от страна на мнозинството във ВСС (17 от ВСС могат да поискат предсрочното му освобождаване), Панов отговори: "Аз не мога да вляза в главите на тези хора, за да ви отговоря. Но е факт, че съм най-проверяваният председател".

Днес пред пленума на ВСС застават шефовете на апелативните съдилища на Пловдив Магдалина Иванова, на Бургас Деница Вълкова и на Варна Ванухи Аракелян. Те трябва да обяснят дали Панов им искал протоколи от общи събрания и дали им е оказвал натиск.

Заседанието на ВСС за пръв път ще бъде председателствано от новия правосъден министър Цецка Цачева. Още в началото на днешния Пленум на ВСС, Цачева даде да се разбере, че няма да толерира празни приказки от страна на кадровиците, съобщи Нова телевизия.