Съдебната система е затънала в зависимости. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на форум за "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото", съобщи БНР.

Лозан Панов изброи 11 причини, които, опровергават констатацията от последния евродоклад, че България се е справила с препоръката за гарантирането на независимостта на съдебната власт.

ЕК продължава частично наблюдението на България
Обновена

ЕК продължава частично наблюдението на България

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

"Главният прокурор разследва критиците си и поставя чадър над приятелите си. Никой не се осмелява да инициира въвеждането на механизъм за неговия контрол. Критичните магистрати, начело с председателя на ВКС и други колеги и техните семейства са подлагани на жесток медиен и институционален терор, който преобръща живота им с краката нагоре", заяви съдия номер едно.

Няма процедура за разследване на главния прокурор, възмущава се Калин Калпакчиев

Няма процедура за разследване на главния прокурор, възмущава се Калин Калпакчиев

От 5 години пита дали Цацаров е в една масонска ложа с Георги Гергов

Панов припомни, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а самият той е бил на косъм от импийчмънт заради свое изказване.

В последно време чувам само своя глас, а в новия Висш съдебен съвет (ВСС) тишината дебне отвсякъде, заяви председателят на ВКС. Неговото тълкувание на евродоклада по механизма за сътрудничество и проверка е, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Хиперактивността на прокуратурата отвлича вниманието според Панов

Никой не питал кой, какво е поискал на срещата в ЦУМ

Атаките срещу съдебната система са проблем не само в България. Това заяви доскорошният председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов, чийто мандат изтече преди дни.

Полша назначи новите съдии във Върховния съд, въпреки протестите

Полша назначи новите съдии във Върховния съд, въпреки протестите

ЕК потвърди, че съди страната за спорната съдебна реформа

Президентът на Международната съдийска организация (МЕДЕЛ) Филипе Маркес потвърди, че има безпрецедентно увеличение на атаките към съдиите в цяла Европа и това е тревожно. Такива тенденции също има в Полша, Унгария и Румъния.

Унгария планира нови административни съдилища

Унгария планира нови административни съдилища

Трябва да отхвърля твърденията, че правителството ще подбере хора

Има криза в либералните демокрации. Това дава отражение в съдебната власт, а именно тя трябва да посочва слабостта на другите власти. По време на кампании с демагогия може да се критикува и така да се застраши принципът за справедлив процес, категоричен е Маркес.

Румъния прие спорен закон, анулиращ доказателства, получени чрез подслушване

Румъния прие спорен закон, анулиращ доказателства, получени чрез подслушване

Законът може да отмени стотици присъди

Панов даде пример с антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която призовава на разпит председателя на ВКС (него самия - б.р.). Подобно действие отваря възможността всички административни ръководители да могат да бъдат привиквани, докато административният орган (Комисията - б.р.) има дела в същия съд, чийто шеф е извикан в комисията.

Шефът на ВКС привикан от антикорупционната комисия

Шефът на ВКС привикан от антикорупционната комисия

Зам.-шефът Антон Славчев определил час и дата на председателя на ВКС Лозан Панов

Припомняме, на 12 ноември 2018 г. с писмо от зам.-председателя на КПКОНПИ се изискваше председателят на Върховния касационен съд да се яви за справка в комисията.

Отговорът на съдия номер едно беше, че подобно действие противоречи на независимостта на съдебната власт и той не отиде на повикването.

"Подобно искане е грубо нарушаване на конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава", бе отговорът, изпратен до комисията от председателя на ВКС Лозан Панов.

По-късно от Комисията призоваха председателя на ВКС да не се поставял над закона.

Форумът, който се провежда в София, е организиран от Съюза на съдиите в България. Той е посветен на ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото и проблемите с независимостта и натиска в съдебната власт. В международната среща участва и президентът на организацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" Филипе Маркес.