Унгария ще установи нова система от съдилища до януари 2020 г., които ще се занимават с дела, свързани с държавната администрация, но те ще бъдат независими от правителството.

Това съобщи правосъдният министър на страната на фона на притесненията на ЕС, че се нарушава върховенството на закона, информира "Ройтерс".

Унгария нахока ООН и отсече: Никога няма да бъдем страна на мигранти

Унгария нахока ООН и отсече: Никога няма да бъдем страна на мигранти

ООН разпространявало лъжи

През миналата седмица след безпрецедентно решение Европейският парламент призова за налагане на санкции на Будапеща за нарушаване на върховенството на закона, гражданските права и корупция. Унгария отговори, че ще обжалва решението в евросъда.

Правителството на Орбан поде кампания „Защити Унгария” след вота в ЕП

Правителството на Орбан поде кампания „Защити Унгария” след вота в ЕП

Промигрантското мнозинство в Европейския парламент иска да ни затвори устата

Съобщавайки плана за нови административни съдилища, правосъдният министър Ласло Трочани отхвърли притесненията, че правителството ще се опита да напълни съдилищата със съдии, лоялни на правителството на премиера Виктор Орбан.

"Бихме искали да установим много ефективна система от административни съдилища", каза той пред журналисти в кулоарите на конференция за правосъдието.

"Трябва да отхвърля твърденията, че правителството ще подбере хора (да бъдат съдии), които ще вземат решения в полза на правителството", изтъкна той.

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Ако бъде доведена до край, Унгария ще загуби правото си на глас в ЕС

"Когато положих клетва пред парламента, аз се заклех, че ще се боря за изготвяне на закони...в съответствие с върховенството на закона", обясни Трочани и подчерта, че независимостта на съдиите е заложена в конституцията.

Орбан, който спечели трети пореден четиригодишен мандат на изборите през април с антиимигрантска платформа, влезе в сблъсък с ЕС по различни въпроси, включително ограничаване на медийната свобода и преждевременно пенсиониране на съдии.

Трочани заяви, че публичните административни съдилища са част от съдебната система в няколко страни членки на ЕС, включително Австрия и Франция, допълвайки, че новите съдии ще бъдат назначавани на базата на конкурентни изпити, където качеството ще е от голямо значение.

Унгария все още разисква различни модели, които могат да бъдат използвани при назначаване на съдии, коментира министърът и поясни, че той смята, че австрийският модел е "най-близкият до нас". Според този модел правосъдният министър има ограничена роля при назначаването на съдии.