Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати. Това гласи позицията на прокуратурата за приетия по-рано през деня мониторингов Доклад на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка за 2018 г.

Според ръководството на държавното обвинение коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК. Мнението на прокуратурата е, че трите показателя, по които спира наблюдението ни, е прието, че са изцяло изпълнени.

Според Доклада три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени.

ЕК продължава частично наблюдението на България
Обновена

ЕК продължава частично наблюдението на България

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

В доста положителната позиция на прокуратурата се казва, че от ЕК е констатирано подобряване на ефективността на наказателния процес. Според тях, това е резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата.

"Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата.

БСП: И този доклад е предпоследен

БСП: И този доклад е предпоследен

По-важно било не кои глави са затворени, а кои не са

Подчертан е същественият напредък и резултатите по показателя "Организираната престъпност", както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица", гласи позицията, написана от ръководството на прокуратурата.

Според тях е положително становището за оптимизиране на структурата на районните прокуратури.

Припомняме, жителите на Чепеларе протестираха срещу затваряне на районната прокуратура там.

Главна прокуратура: Ниската натовареност затвори прокуратурата в Чепеларе

Главна прокуратура: Ниската натовареност затвори прокуратурата в Чепеларе

Затварят още 10 районни прокуратури

От колегията на Сотир Цацаров изчисляват, че липсата на нови препоръки и оптимистичната увереност, че мониторингът над България може да свърши с мандата на Юнкер са показателни за необратимостта на напредъка.

Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък, гласи позицията от държавното обвинение.