Полша все пак назначи новите съдии във Върховния съд, въпреки протестите срещу проведената спорна съдебна реформа, предаде АФП. 

Президентът Анджей Дуда подписа заповедите на новите 27 съдии, които заместват старите, пенсионирани принудително след влизане в сила на новите правила. 

Срещу промените протестираха и юристите, които са убедени, че те ги унижават.

Днес също бяха разпространени техни изявления, които критикуват Дуда заради това, че не спазва разделението на властите. 

Припомняме, че през септември Европейската комисия потвърди, че съди Полша заради съдебна реформа.

ЕК потвърди, че съди Полша за съдебна реформа

ЕК потвърди, че съди Полша за съдебна реформа

Европейската институция реши да предяви иск срещу Полша

Европейската институция реши да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС заради нарушения на принципа на независимост на съдебната власт, произтичащи от новия полски закон за Върховния съд, и да поиска от Съда да разпореди временни мерки, които да се прилагат, докато той не постанови решение по делото.

С новия полски закон за Върховния съд се понижава пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд от 70 на 65 години. Това излага на риск от принудително пенсиониране 27 от 72-мата съдии във Върховния съд. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат, установен в конституцията на Полша, се прекратява преждевременно.

Съгласно закона, който влезе в сила на 3 април 2018 г., на съдиите, засегнати от понижаването на пенсионната възраст, се предоставя възможност да поискат удължаване на мандата си, което може да бъде одобрено от президента на страната за период от три години с възможност за еднократно подновяване.