Омбудсманът Мая Манолова да заяви публична позиция нарушени ли са човешките права и опорочен ли е съдебният процес срещу бившите кмет и зам. кмет на столичния район "Младост" искат защитници на Десислава Иванчева и на Биляна Петрова.

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България
Обновена

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

Държат ги в килия 3 на 2 м, храната е в мръсна кофичка от кисело мляко

Те призовават за внимание от Манолова към достъпната информация и за нейно становище най-късно до средата на следващата седмица, защото здравословното състояние и на г-жа Иванчева и на г-жа Петрова в момента е в реален риск.

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Условията в местата за задържане са по евростандарти, твърди Дойчинова

В открито писмо до националния защитник граждани, загрижени за Иванчева и Петрова пишат, че след разговори с представители на нейния екип са разбрали че Манолова не е обърнала внимание на сигнал, изпратен още на 9 ноември с номер: 11 14 7/09.11.18.

Снимка 391123

Източник: ФБ

Защитниците на двете обвиняеми са разбрали, че омбудсманът работи по стари сигнали от преди 6-7 месеца.

Снимка 391124

Източник: ФБ

"Молим за Вашето сериозно внимание предвид развитието на казуса от последните дни. Не само постоянно се нарушават човешките права на тези две невинни и набедени в престъпление жени. Системно и брутално се опорочава и съдебния процес срещу тях", алармират защитниците на двете жени.

Те привеждат доказателства като:

- психологическата атака чрез разлепяне на некролози срещу една от техните адвокати;

- изопачените и манипулативни публикации срещу съдия Иво Хинов, който два пъти определя изменение на мерките им в "домашен арест";

- двукратното отхвърляне от АСНС на определенията на съдия Хинов за изменение на мерките с неправдоподобни.

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Мотивът е, че подсъдимите може да се укрият и да извършат ново престъпление

Според повторния сигнал до омбудсмана по казуса Иванчева се пускат неистинни и безумни аргументи и прокуратурата не разполага с каквито и да било доказателства, свидетелски показания или специални разузнавателни средства, които да уличават двете жени в извършване на престъплението, за което ги обвиняват.

Иванчева и Петрова все още са в ареста
Обновена

Иванчева и Петрова все още са в ареста

Марковски: Това е незаконно, веднага да ги освободят

"Десислава Иванчева и Биляна Петрова имат спешна нужда от Вашата помощ и защита сега", умоляват защитници на двете жени, които са в ареста.

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана за кмет на столичния район "Младост"като независим кандидат през ноември 2016 година на вълната на протестите срещу презастрояването на квартала. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

На заседанията до момента свидетелски показания дадоха както бизнесменът Александър Ваклин и съпругата му, така и главният архитекст и настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев. Последните двама потвърдиха, че преписки по време на управлението на Иванчева са бавени. Самият Ваклин обаче не сведетелства Иванчева и Петрова да са му искали пари или подкуп за издаване на разрешително.