Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова вече нямат право да напускат България, съобщиха от Специализирания съд, цитирани от БНР. Двете са подсъдими за искане на подкуп.

Адвокататите на двете подсъдими заявиха, че няма да оспорват новата мярка - Иванчева и Петрова да не напускат страната, информира бившият пиар на столичния район ""Младост" Петър Кърджилов.

Възраженията, които ще внесат ще бъдат срещу извънредното решение на Апелативния спецсъд от петък вечерта, 16 ноември, съгласно протеста на прокуратурата срещу незабавното изпълнение на изменянето на мярките на двете в "домашен арест".

Според адвокат Димитър Марковски, който защитава правата на Десислава Иванчева, по делото започват да се появяват нови правни категории от сорта на "незабавен протест", "незабавни изпълнения", "частични спирания на определения на съда" - неща, които са непонятни на закона и будят притеснения в защитата.

Спецапелативният съд има задачата да контролира определението на решението на Спецсъда. Това са вторите поредни експертизи - медицинска и психиатрична - здравето на Иванчева се уврежда, арестът влошава здравето й като медицински показатели. 

Това са вторите поредни експертизи - медицински и психиатрични, които категорично твърдят, че ареста влошава здравето й, обясни адвокат Марковски.

Адвокат Марковски каза още, че състоянието на Десислава Иванчева се влошава и в психиатричната експертиза специалистите са написали, че тя е застрашена от "социална смърт". Зъбите й падат, каза адвокатът като се позова на медицинските документи по делото.

"Не може мярката за неотклонение да се превръща в инструмент за психическото и физическото увреждане на човек. Считам че това, което се прави от страна на прокуратурата, е злоупотреба с право", заяви адвокат Димитър Марковски.

Според него е несериозно, че при домашен арест Иванчева може да влияе някому. При всеки разпит на свидетели ги питат дали някой е търсил контакт с тях, дали се е свързал с тях.

Пряк резултат от забраната е, че още две седмици няма как да бъде преразгледана мярката за неотклонение "задържане под стража" на Иванчева и Петрова, уточняват от общественото радио. Те настояват да бъдат пуснати под домашен арест заради здравословното им състояние и тежките битови условия в ареста.

Бившият пиар на столичния район Петър Кърджилов показа във Фейсбук каква е храната на арестуваните жени. "В мръсна използвана кофичка от кисело мляко тя получава преварени макарони. Това е закуската на госпожа Петрова тази сутрин. Килията им е широка 2 м и е дълга 3 метра. Ако искат и двете да се разхождат, то не могат. Едната трябва да лежи на леглото. Краставиците са такива - жълти.
На госпожа Петрова се забранява да си поръча нови очила, за да може да чете документите по делото", смята Петър Кърджилов, който е част от защитата на Иванчева и Петрова.

Кърджилов е категоричен, че това е категорична инквизиция в 21-ви век. Не мога да си отговоря на въпроса защо членовете на Европарламента и на Еврокомисията все още не реагират на нашите писма, а пращат доклад, който няма нищо общо с реалността. Реалността е инквизиция на две набедени жени, заяви Кърджилов.

По думите му, няма дори едно свидетелско изречение, в което някой да твърди, че те някога са искали или получавали пари.

Иванчева и Петрова да не пътуват в чужбина, иска прокуратурата

Иванчева и Петрова да не пътуват в чужбина, иска прокуратурата

Некролози пред дома и офиса на адвоката на Биляна Петрова

Припомняме, на 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но прокуратурата светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му.
Този път от Спецпрокуратурата внесоха обжалване за по-малко от два часа след променената мярка от Спецсъда и пускането им под домашен арест бе спряно от Спецпелативния съд.

Иванчева и Петрова все още са в ареста
Обновена

Иванчева и Петрова все още са в ареста

Марковски: Това е незаконно, веднага да ги освободят

Междувременно прокуратурата обжалва домашния арест на Петър Дюлгеров - кмета, който ръководеше столичния район "Младост" преди Десислава Иванчева.

Прокуратурата обжалва домашния арест на Дюлгеров

Прокуратурата обжалва домашния арест на Дюлгеров

От 25 октомври 2018 г. той е пуснат от ареста

Петко Дюлгеров бе задържан на 17 април 2018 г., паралелно с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но не толкова показно. За него се разбра едва на следващия ден, когато му бяха повдигнати обвинения като помагач, който умишлено е улеснил Иванчева и Петрова да поискат и приемат подкуп.

На практика от процеса до този момент се разбра, че Петко Дюлгеров е взел парите и е "консултирал" бизнесмена Александър Ваклин.

Десислава Иванчева беше избрана за кмет на столичния район "Младост"като независим кандидат през ноември 2016 година на вълната на протестите срещу презастрояването на квартала. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

На заседанията до момента свидетелски показания дадоха както бизнесменът Александър Ваклин и съпругата му, така и главният архитект и настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев.
Последните двама потвърдиха, че преписки по време на управлението на Иванчева са бавени. Самият Ваклин обаче не сведетелства Иванчева и Петрова да са му искали пари или подкуп за издаване на разрешително.