Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова се обърнаха с отворено писмо към медиите, министъра на правосъдието Цецка Цачева и омбудсмана Мая Манолова за условията в ареста.

Те заявяват, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни и настояват директорът на ГДИН лъже, че те са отваряеми и има достъп до пряка слънчева светлина.

По думите им директорът ръководи и поощрява безобразията в софийските арести. Според тях той е отговорен за разпиляването на бюджетни средства.

По тази причина Иванчева и Петрова настояват директорът и другите отговорни лица да си подадат оставката.

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Системно и брутално се опорочава и съдебният процес срещу тях, пишат защитниците им

В писмото си те отбелязват още, че всички арестувани са третирани като осъдени с доживотна присъда убийци.

Те подчертават, че сградата на ареста се руши, тъй като се правят некачествени ремонти.

Иванчева и Петрова са категорични поради лошите условия в арестите и нарушаване на човешките права България ще трябва да плати милиони левове обезщетения на пострадалите.

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България
Обновена

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

Държат ги в килия 3 на 2 м, храната е в мръсна кофичка от кисело мляко

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана за кмет на столичния район "Младост"като независим кандидат през ноември 2016 година на вълната на протестите срещу презастрояването на квартала. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Иванчева и Петрова все още са в ареста
Обновена

Иванчева и Петрова все още са в ареста

Марковски: Това е незаконно, веднага да ги освободят

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

Пуснаха Иванчева и Петрова под домашен арест

Пуснаха Иванчева и Петрова под домашен арест

Срокът на обжалване на решението е една седмица

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Мотивът е, че подсъдимите може да се укрият и да извършат ново престъпление

На заседанията до момента свидетелски показания дадоха както бизнесменът Александър Ваклин и съпругата му, така и главният архитекст и настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев. Последните двама потвърдиха, че преписки по време на управлението на Иванчева са бавени. Самият Ваклин обаче не сведетелства Иванчева и Петрова да са му искали пари или подкуп за издаване на разрешително.

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Условията в местата за задържане са по евростандарти, твърди Дойчинова