От Министерството на правосъдието обявиха, че не може да осигури достъп на медии до помещенията на двата ареста в София на бул. "Г.М. Димитров" №42 и на ул. "М-р Г.Векилски" №2 с цел заснемане на условията там.

По-рано днес ПР на бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева Петър Кърджилов се обърна към представители на медиите с искане да заснемат условията в ареста във връзка с постъпилата жалба от Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. 

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

След жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова

От правосъдното министерство подчертават, че двата ареста са част от система със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове.

По отношение срещи на подсъдими и обвиняеми, режимът за това е регламентиран в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Според него "право на достъп до обвиняемите и подсъдимите имат прокурорът, разследващият орган, съдиите, експертите, адвокатите, защитниците и поверениците по делото"

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

От министерството отбелязват още, че режимът за допускане на медии при арестанти също е записан в закона, който гласи, че срещи на обвиняеми и подсъдими с представители на медиите се допускат само след писмено разрешение на съответния прокурор или съд.

Във връзка с изпратените препоръки на омбудсмана Мая Манолова , относно условията в ареста на ул."М-р Г.Векилски" №2, правосъдният министър Цецка Цачева ще свика съвещание с ръководствата на Прокуратурата, МВР, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Областна служба "Изпълнение на наказанията" - София.

На срещата ще бъде поканен и Мая Манолова.

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

В отворено писмо Иванчева и Петрова настояват за оставката на директора на ГДИН

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че от спецпрокуратурата не искат да предоставят делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова на съдиите от ВКС за проверка.

Преди това председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нареди да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) във връзка с мерките на Десислава Иванчева и Биляна Петрова и протестирането на определенията на първоинстанционния съд.

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Системно и брутално се опорочава и съдебният процес срещу тях, пишат защитниците им

На 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна.

Прокуратурата обаче светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Реално това се случва за втори път.

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България
Обновена

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

Държат ги в килия 3 на 2 м, храната е в мръсна кофичка от кисело мляко

Междувременно прокуратурата обжалва домашния арест на Петко Дюлгеров - кмета, който ръководеше столичния район "Младост" преди Десислава Иванчева.

Той бе задържан на 17 април 2018 г., паралелно с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но не толкова показно. За него се разбра едва на следващия ден, когато му бяха повдигнати обвинения като помагач, който умишлено е улеснил Иванчева и Петрова да поискат и приемат подкуп.