"Десислава Иванчева е на границата на психологическата смърт." Това заяви пред bTV адвокатът на бившата кметица на район "Младост" Марин Марковски.

До думите му всички експертизи казват, че тя не може да остане повече в ареста.

Обвиняват Министерство на правосъдието, че крие още много неща

Обвиняват Министерство на правосъдието, че крие още много неща

Обезщетенията от ЕСПЧ плащаме всички ние

Той коментира и условията в ареста след появата на снимки от килията на Иванчева като подчерта, че тя е в килия за страданията.

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

След жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Защитникът е категоричен, че става въпрос за измъчване, което е довело до стреса и състоянието, в което се намира в момента Иванчева.

Мароковски поясни, че ВКС има правото да направи провери решенията за задържането в ареста на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, но защо това не се е случило той не може да коментира.

Той подчерта, че прокуратурата няма правомощията да посяга на съдилищата.

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

По отношение на съдбата на двете обвиняеми адвокатът изтъкна, че ще се бори да докаже, че Десислава Иванчева не е извършила това престъпление и ако това се докаже ще я посъветва да съди България.

Припомняме, че вчера, омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръки на правосъдния министър Цецка Цачева за условията в ареста след жалби подадени към нея от Иванчева и Петрова. 

След това пък ПР на кметицата Петър Кърджилов оправи призив към медиите да настояват за заснемане на условията в двата ареста в София.

На този призив министерството на правосъдието отговори като заяви, че не може да осигури достъп на медии до помещенията, тъй като достъпът до арестите е със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове.

Преди това стана ясно, че от спецпрокуратурата не искат да предоставят делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова на съдиите от ВКС за проверка.

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

На 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна.

Прокуратурата обаче светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Реално това се случва за втори път.

Тогава адвокатът Марин Марковски заяви, че реално задържането е незаконно. Освен това по думите му прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвинението. Тогава беше повдигнат въпроса и с по-лека мярка на третия обвиняем бившия кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домашен арест.

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

В отворено писмо Иванчева и Петрова настояват за оставката на директора на ГДИН

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

 

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Министерството на правосъдието отказва достъп на медии до двата ареста в София

Министерството на правосъдието отказва достъп на медии до двата ареста в София

По повод призив на Петър Кърджилов за заснемане на условията там...

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Системно и брутално се опорочава и съдебният процес срещу тях, пишат защитниците им

Паралелно с това, докато Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничението Иванчева и Петрова да нямат право да напускат страната.

В момента се развива и поредният скандал около ареста и процеса срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, свързан с условията в ареста, където те пребивават вече месеци.

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България
Обновена

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

Държат ги в килия 3 на 2 м, храната е в мръсна кофичка от кисело мляко