Няма ВИП арестанти. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в НС за казуса Иванчева. Всички задържани лица се третират еднакво, подчерта тя.

Петното на тавана, което се вижда на една от снимките, е от теч. Килията на Иванчев била под помещение в затвора.

За да се ремонтира, трябвало да се освободи затворническото помещение, но пък затворът бил пренаселен.

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

След жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Средства имаме, но сградата е пренаселена, обясни Цецка Цачева. Последното й ведомство се стремяло да подобри условията.

Моя грижа е да се погрижа не само за физическото, но и за психическото здраве на арестантите, отсече министърът на правосъдието.

Марин Марковски: Иванчева е на границата на психологическата смърт

Марин Марковски: Иванчева е на границата на психологическата смърт

Всички експертизи казват, че тя не може да остане в ареста

Припомняме, че вчера, омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръки на правосъдния министър Цецка Цачева за условията в ареста след жалби подадени към нея от Иванчева и Петрова. След това пък ПР на кметицата Петър Кърджилов оправи призив към медиите да настояват за заснемане на условията в двата ареста в София.

На този призив министерството на правосъдието отговори като заяви, че не може да осигури достъп на медии до помещенията, тъй като достъпът до арестите е със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове.

Преди това стана ясно, че от спецпрокуратурата не искат да предоставят делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова на съдиите от ВКС за проверка.

Обвиняват Министерство на правосъдието, че крие още много неща

Обвиняват Министерство на правосъдието, че крие още много неща

Обезщетенията от ЕСПЧ плащаме всички ние

На 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна.

Прокуратурата обаче светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Реално това се случва за втори път.

Тогава адвокатът Марин Марковски заяви, че реално задържането е незаконно. Освен това по думите му прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвинението. Тогава беше повдигнат въпроса и с по-лека мярка на третия обвиняем бившия кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домашен арест.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

В отворено писмо Иванчева и Петрова настояват за оставката на директора на ГДИН

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Паралелно с това, докато Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничението Иванчева и Петрова да нямат право да напускат страната.

В момента се развива и поредният скандал около ареста и процеса срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, свързан с условията в ареста, където те пребивават вече месеци.

Министерството на правосъдието отказва достъп на медии до двата ареста в София

Министерството на правосъдието отказва достъп на медии до двата ареста в София

По повод призив на Петър Кърджилов за заснемане на условията там...