Спецсъдът пусна под домашен арест отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Иванчева и Петрова: Гешев лъже постоянно, искат да ни осъдят в публичното пространство

Иванчева и Петрова: Гешев лъже постоянно, искат да ни осъдят в публичното пространство

Килията ни не е Шератон, а съвременен концлагер

Под домашен арест е пуснат и третия обвиняем по делото Дюлгеров, съобщи неговия адвокат Марияна Тодорова. Тя информира и че на тримата обвиняеми предстои да бъде сложена гривна за проследяване.

Реално по-леката мярка трябва да влезе в сила след 3 дни, а може да бъде обжалвана в срок до 7 дни Апелативен спецсъд.

Адвокатите на Иванчева и Петрова категорични, че публичността вреди

Адвокатите на Иванчева и Петрова категорични, че публичността вреди

Гешев и Пламен Георгиев да подават оставки веднага

Припомняме, първа инстанция на съда вече два пъти отсъжда домашен арест като мярка за Иванчева и Петрова. В средата на ноември месец прокуратурата реагира светкавично и обжалва решението, а също така светкавично и още в същия ден Апелативният съд прие протеста и до реално излизане от ареста на двете обвиняеми така и не се стигна. Третият обвинеям Петко Дюлгеров бе освободен под домашен арест, но по-късно бе върнат в ареста, след като избухна скандала с оспорваните методи на действия на спецпрокуратурата и спецсъда. 

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Според Георги Ушев Иванчева и Петрова могат да се укрият

Бързите действия на обвинението провокираха и проверка от страна на ВКС, който го определи като инцидентен случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд. 

Припомняме, кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София на 17 април тази година. Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

Ваклин оцени Иванчева като самозабравил се велможа

Ваклин оцени Иванчева като самозабравил се велможа

Ваклин се свързал "междувременно" с прокуратурата и Дюлгеров

През май месец Иванчева бе отстранена от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. Преди месец отново покрай Иванчева и Петрова излязоха наяве условията в следствения арест, като с нарочна позиция по въпроса излезе и националният омбудсман Мая Манолова.

Иванчева и Петрова са преуморени

Иванчева и Петрова са преуморени

Трябва да стане окончателно ясно дали съдът ще измени мярката им за неотклонение

На заседанията до момента свидетелски показания дадоха както бизнесменът Александър Ваклин и съпругата му, така и главният архитекст и настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев.